Vinurile Republicii Moldova devin un reper pe harta viticolă internațională

Peste o sută de oaspeți, inclusiv oficiali, bloggeri, jurnaliști de profil  și reprezentanți ai sectorului HoReCa, reprezentanţi de la vinoteci și rețele comerciale au participat la finele lunii iunie la un eveniment organizat de Asociația ”Valul lui Traian”, în parteneriat cu Oficiul Național al Viei și Vinului și Sommelier Guild of Moldova.

Cu genericul “Valul lui Traian. Vin și Pasiune”, evenimentul a fost dedicat promovării vinurilor cu Indicație Geografică Protejată (IGP) din Regiunea Geografică Delimitată ”Valul lui Traian”.

Acesta a fost primul eveniment de acest gen organizat de asociație, marcând un pas important în strategia de dezvoltare și promovare a vinurilor din această zonă viticolă renumită.

De asemenea, au fost prezenți reprezentanții ai 14 companii vinicole, care au oferit pentru degustare vinurile lor de cea mai înaltă calitate.

Oaspeților le-au fost oferite pentru degustare mai mult de 50 de vinuri cu IGP Valul lui Traian, fiecare având un caracter distinct, precum şi împărtășind nuanțe comune caracteristice regiunii.

Prezent la eveniment, vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, a venit cu un mesaj de încurajare, apreciere și susținere a producătorilor de vinuri cu IGP din Republica Moldova, subliniind importanța sprijinului de stat pentru dezvoltarea vinificației din regiunea Valul lui Traian.

În Republica Moldova, declarativ avem în jur de 125 mii ha, noi am produs și am vândut în valoare aproximativ de 200 mil. EUR. Deci, este o eficiență extraordinară. Și toate aceste lucruri se reflectă în veniturile pe care le au companiile din Republica Moldova, a declarat Vladimir Bolea.

IGP Valul lui Traian este regiunea vitivinicolă delimitată pentru producerea vinului cu indicație geografică protejată (IGP), amplasată în sudul Republicii Moldova, care s-a distins de-a lungul timpului cu particularități de mediu specifice ce duc la obținerea vinurilor cu tipicitate pregnantă și particulară acestei regiuni. Regiunea vitivinicola Valul lui Traian cuprinde trei subregiuni cu particularități pedo-climaterice specifice: Câmpia Bugeacului, Codrii Tigheciului și Terasele Prutului și își extinde orizontul pe o suprafață de 43203 ha. Teritoriul regiunii se încadrează în zona naturală Est-Europeană și Mediteraneene a silvostepei cu stejar pufos și stepa xerofită cu păiuș-negară, bărboasă și pelin-austriac.

Regiunea Valul lui Traian include şapte raioane: Leova, Cantemir, Cahul, Comrat, Ceadâr-Lunga, Taraclia și Vulcănești.