Sondaj: peste 78% din participanți vor să meargă în vacanță pe litoralul Mării Negre

Peste 78% dintre romanii care au participat la un sondaj in perioada 10 – 19 mai vor sa revina pe litoralul romanesc in aceasta vara, in ciuda contextului actual, generat de pandemia de coronavirus.

Cel mai important criteriu in functie de care turistii isi vor alege sejurul pe litoral il reprezinta masurile speciale luate de hotelieri, iar dintre acestea, cei mai multi au indicat ca le-ar conferi siguranta amplasarea unor dispensere cu dezinfectant, purtarea mastilor de catre personal si dezinfectarea spatiilor de joaca pentru copii, potrivit sondajului realizat de agentia de turism online Litoralulromanesc.ro.

Mai mult de 78% dintre romanii care au participat la sondaj sustin ca vor sa revina in acest sezon pe litoralul romanesc, 20% inca nu s-au hotarat daca isi vor face sau nu vacanta in statiunile autohtone de la Marea Neagra si mai putin de 2% neaga posibilitatea unei vacante in aceasta destinatie.

In ciuda contextului actual, all inclusive-ul e in continuare preferat de turistii de litoral, fiind ales de 60,8% dintre respondenti. Peste 29% dintre acestia nu au luat inca o decizie si doar 10% vor altceva.

Cel mai important criteriu in functie de care ar alege un sejur in aceasta vara pe litoralul romanesc este reprezentat, pentru aproape 40% dintre participantii la studiu, de masurile speciale luate de hotelieri.

Pentru 26,2% conteaza, in primul rand, scaderea numarului de infectari cu Covid-19, pentru 23% primeaza tarifele speciale si doar pentru 12,5% cele mai importante sunt masurile luate de autoritati.

In opinia turistilor, cele mai eficiente masuri care ar trebui luate de hotelieri sunt amplasarea unor dispensere cu dezinfectant (88,2% dintre respondenti), purtarea mastilor de catre personal (70,4%), dezinfectarea spatiilor de joaca pentru copii (62,3%) si panou de plexiglas la receptie.

Unii turisti mai vor lenjerie de pat de unica folosinta, renuntarea la saltelele de pe plaja, dezinfectarea camerelor dupa fiecare turist, verificarea temperaturii zilnic a angajatilor si a turistilor, mese de maximum patru persoane, servirea mesei in camera, distanta intre sezlonguri si intre mese.

Desi vor masti pentru personalul hotelier, daca obligativitatea purtarii mastii de catre turisti in spatii publice inchise va ramane valabila si in lunile de vara, numarul celor care vor sa mearga la mare scade de la 78% la 64%, iar procentul indecisilor creste la 30%. In aceste conditii, 5,6% dintre respondenti nu vor sa mai vina pe litoral.

Intrebati care este principalul motiv pentru care anul acesta vor alege un sejur pe litoralul autohton in detrimentul unei destinatii de plaja din strainatate, 48% dintre participantii la sondaj au declarat ca prefera vacantele in Romania in general, iar 17% aleg statiunile romanesti de la Marea Neagra pentru ca aici se simt mai siguri.

Pentru 15,3% conteaza faptul ca pot ajunge la mare cu propria masina si pentru 10,3% ca e aproape de casa, iar 7,5% se simt mai protejati pentru ca nu sunt nevoiti sa treaca frontiera.

Sondajul a fost realizat online, pe un esantion de 1.181 de persoane in perioada 10 – 19 mai 2020. La studiu au participat persoane din toate judetele tarii; 69% dintre acestia sunt in categoria de varsta 25-44 ani, iar 40% au studii universitare. Peste 67% dintre respondenti au declarat ca au fost ultima data in vacanta pe litoralul romanesc anul trecut, iar 19% in urma cu 2 ani. Aproape 85% au petrecut sejurul cu familia, 12,8% cu prietenii si restul singuri.

Din totalul respondetilor, 77% au precizat ca merg in vacanta pe litoralul romanesc o data pe an, 11,4% de doua ori pe an si 5,8% de mai multe ori pe an. Aproape 35% au si-au facut vacanta in Mamaia anul trecut, 21,4% in Eforie Nord, iar restul in celelalte statiuni. Aproape jumatate dintre participantii la studiu au declarat ca prefera vacantele all inclusive pe litoralul romanesc, iar cei mai multi aleg structurile de 3 stele (58,6%), in vreme ce aproximativ 24% pe cele de 4 stele. Doar 3,1% aleg unitatile de cazare de 5 stele, iar 13,8% pe cele de 2 stele.

EN RO