Turismul de business este blocat

Imagine de 정수 이 de la Pixabay

Antonio Nitu, directorul general al Aerotravel, una dintre marile agentii de turism romanesti specializate in business travel, a declarat intr-un interviu ca pandemia a avut un impact puternic, afectand industrii intregi la nivel global: hotelaria, aviatia comerciala, transportul de persoane pe uscat si maritim, dar si toate serviciile conexe care le sustin. In acest context, si in Romania tot ce inseamna corporate travel este momentan blocat. Angajatii din companii nu mai calatoresc, atat din cauza restrictiilor impuse de autoritati, cat si pentru ca activitatea economica a firmelor este restransa. Evident, nu se mai desfasoara nicio activitate din aria MICE, fie ca este vorba de evenimente corporate sau de team building-uri.

Nitu considera ca turismul de afaceri a trecut de momentul zero si da semne ca isi va reveni incet-incet. Autoritatile de pe toate continentele incep sa relaxeze restrictiile si implementeaza reglementari de siguranta mai clare si mai coerente, care permit deschiderea afacerilor. Companiile aeriene discuta concret despre repornirea zborurilor, cu date si rute concrete. Hotelurile si aeroporturile iau masuri adecvate, astfel incat turistii sa se simta in siguranta.

Compania a inceput anul cu o crestere substantiala raportat la aceeasi perioada a anului 2019,iar Nitu a declarat ca s-a pierdut intr-o luna 90% din vanzari, pentru ca in luna urmatoare sa vedem ca valoarea cumulata a facturilor storno este mai mare decat cea a serviciilor facturate.

Din pacate, acest domeniu (travel&accomodation), cel mai mare din lume ca numar de angajati, a fost primul care a resimtit efectele pandemiei (cand inca nu era numita criza) si, conform estimarilor specialistilor, va fi ultimul care isi va reveni la nivel global.

Concluzia unanima este ca o revenire a industriei se va putea vedea in trimestrul 3, in timp ce pentru trimestul 4 vom putea spera la anumite volume, care se vor situa insa sub nivelul de 50% din ce s-a intamplat in 2019. Parerea generala este ca vom discuta despre volume comparabile cu 2019 numai in sau dincolo de 2023, adeclarat reprezentantul Aerotravel.

Cred ca turismul va reporni in acest an, incepand cu serviciile turistice care pot fi livrate domestic. Avand un singur teritoriu national, guvernat de un singur set de reguli coerent si valabil pentru toti (clienti, agentii, furnizori), situatiile neprevazute vor putea fi gestionate mult mai eficient, din punct de vedere medical si financiar. Apoi, intr-o etapa ulterioara, vor reincepe si calatoriile dintre tari aflate la distante de zbor de o ora – doua si afectate mai putin de pandemie. Este foarte probabil ca in Europa refacerea conexiunilor aeriene comerciale sa fie mai complicata, din cauza deciziilor individuale ale fiecarui guvern national si a divergentei intereselor economice. Insa reluarea calatoriilor este intr-o mare masura dependenta de identificarea problemei de fond, adica de rezolvarea medicala a crizei, a precizat Antonio Nitu.