Litoralul romanesc nu are o strategie nationala si ramane dependent in principal de turistii romani

Imagine de Emilian Robert Vicol de la Pixabay

Litoralul romanesc detine 41% din capacitatea de cazare a Romaniei. Este un produs turistic major care nu si-a gasit locul in nicio strategie nationala. Ramas pe dinafara, litoralul romanesc functioneaza maximum trei luni pe an, exact cat tine si vacanta de vara a elevilor: 20 iunie-15 septembrie.

Cu obiective turistice unicat si facilitati balneare, litoralul romanesc este mort in extrasezon. Specialistii in turism spun ca acest lucru se intampla din cauza lipsei unei strategii nationale de promovare a litoralului romanesc care sa atraga, in special turistii straini dispusi sa vina la mare si in aprilie-mai sau septembrie-octombrie.

Traian Badulescu, consultant in turism, spune ca litoralul romanesc poate deveni o destinatie ”all year round”, dar pentru a se ajunge aici, trebuie indepliniti mai multi factori. De exemplu, ar fi esentiala cresterea numarului de baze de tratament.

Baduleascu a mai precizat ca este necesara si dezvoltarea de centre spa si wellness, pentru prevenire si relaxare. Acestea pot atrage turistii in perioadele de sarbatori, dar nu numai atunci. Pe langa acestea, Municipiul Constanta poate deveni o destinatie de evenimente si de city break pe tot parcursul anului.

Corina Martin, proprietara agentiei de turism Mistral Tours & Events Constanta, arata ca turismul este o industrie desconsiderata, iar produsul turistic „litoral romanesc” este de-a dreptul ignorat de autoritatile judetene si guvernamentale. „Nu avem o strategie, litoralul nu a intrat nici in strategia de brand. Preocuparea autoritatilor judetene este zero fata de turismul din acest judet si atunci nu avem nici un fel de strategie. Suntem dependenti de piata nationala”.

Incomming-ul, atragerea turistilor straini, este solutia pe care o prezinta toti specialistii in turism pentru ca litoralul sa-si extinda perioada de functionare.

Fara o politica de incomming, ramanem dependenti de turistii romani care vin doar vara pe litoral. In plus, nu avem nici curse charter cu care sa aducem astfel de turisti la malul marii.

EN RO