Turoperatorii europeni solicita ridicarea restrictiilor de calatorie pentru titularii certificatului digital

Imagine de Rudy and Peter Skitterians de la Pixabay

Asociatia Europeana a Agentiilor de Turism si Turoperatorilor, ECTAA, a semnat impreuna cu cele mai importante organizatii europene din turism un document prin care sustine necesitatea de a fi ridicate restrictiile de calatorie pentru titularii certificatului digital si de a deschide calatoriile internationale pe aceeasi baza – fara restrictii pentru persoanele vaccinate, persoanele care si-au revenit din boala sau au un test C19 negativ. Totodata, ECTTA solicita renuntarea la hartile UE codificate pe culori si la Lista Alba a UE, anunta Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism, ANAT, care este membru cu drepturi depline al ECTAA.

Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC) recunoaste acum ca restrictiile de calatorie ale UE nu au avut un impact semnificativ asupra reducerii transmiterii virusului, internarilor sau deceselor si propune intreruperea utilizarii indicatorilor combinati si a sistemului de coduri de culori din cauza valorii limitate pentru sanatatea publica si concentrarea pe promovarea vaccinarii in randul calatorilor, se mentioneaza in comunicatul al ANAT.

Organizatiile europene de turism sustin ca liderii UE trebuie sa se concentreze pe restabilirea calatoriilor aeriene internationale cat mai repede posibil, bazandu-se pe succesul Certificatului digital Covid (DCC).

Astfel, organizatiile europene de turism solicita ca, impreuna cu Comisia Europeana, statele membre sa lucreze la un plan coordonat al UE de iesire din pandemia COVID-19 pentru calatorii si turism.

Acesta ar include o abordare armonizata pentru a restabili pe deplin libertatea de miscare, recunoscand natura endemica a COVID-19 si inlocuind sistemele complexe de semafoare/culori; criterii comune privind momentul intreruperii utilizarii formularelor de localizare a pasagerilor (PLF), precum si standardele de igiena intr-o etapa ulterioara (masti de fata, distantare sociala etc.), se mai arata in comunicat.

De asemenea, toate statele membre ar trebui sa recunoasca cele sapte vaccinuri aprobate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) pentru calatoriile internationale, asa cum tocmai au facut-o Statele Unite ale Americii. Certificarea de vaccin acceptata la frontiera ar trebui sa fie acceptata si pentru a intra in structurile de cazare si alte spatii de la destinatie, acolo unde este necesar.