Turismul mondial: pierderi de 320 mld. USD

Imagine de bottlein de la Pixabay

Pandemia covid-19 a cauzat pierderi estimate la 320 mld. USD turismului mondial în perioada ianuarie – mai, potrivit unui barometru publicat de Organizația Mondială a Tusimului, UNWTO.

Organizația estimează că este mai mult decât triplul pierderilor înregistrate de turismul internațional în timpul crizei economice mondiale din 2009.

În perioada analizată, numărul turiștilor internaționali a scăzut cu 58% față de aceeași perioadă din 2019, ceea ce reprezintă cel puțin 300 de milioane de turiști.

În pofida unei reporniri lente a turismului, mai ales în emisfera nordică, ”indicele de încredere stabilit de UNWTO afișează niveluri scăzute istorice”, precizează orgaizația într-un comunicat.

Între principalele riscuri cu care se confruntă acest sector, UNWTO citează creșterea virusului și riscul unor noi izolări, dar și situația din China și Statele Unite, aflată într-un punct mort, în contextul în care aceste țări sunt de obicei furnizoare mari de turiști.

La începutul lunii mai, UNWTO estima o scădere cu 60-80% a numărului turiștilor internaționali în 2020 și pierderi de 910-1.2000 ml. USD.