Turismul mondial: pierderi de 2.000 mld. USD in 2021 din cauza pandemiei

Organizatia Mondiala a Turismului, UNWTO, estimeaza ca sectorul turismului la nivel global ar putea inregistra pierderi de 2.000 mld. USD in acest an sub efectul restrictiilor legate de pandemia de COVID-19.

Aasta estimare, similara cu pierderile din 2020, vine pe fondul unor noi restrictii impuse in special in Europa pentru a face fata unui nou val al epidemiei si variantei Omicron, detectata pentru prima data in Africa de Sud si care se raspandeste in prezent in intreaga lume.

Potrivit agentiei ONU fluxurile de turisti internationali ar urma sa ramana anul acesta cu 70 pana la 75% mai mici decat inaintea pandemiei.

UNWTO a precizat ca 46 de tari sunt inchise complet pentru turisti, iar 55 de state sunt partial deschise. In schimb, 4 tari au ridicat toate restrictiile: Columbia, Costa Rica, Mexic si Republica Dominicana.

Din cauza incertitudinilor care planeaza asupra evolutiei epidemiei, UNWTO nu ofera in acest stadiu o estimare a numarului turistilor care ar putea calatori in strainatate in 2022. Avertizeaza insa ca redresarea va fi lenta si fragila.