Organizatiile membre al Aliantei pentru Turism (APT), alaturi de sindicatele din Romania, apreciaza decizia Guvernului de a reintroduce voucherele de vacanta pentru personalul platit din fonduri publice incepand cu data de 1 ianuarie 2022, „vitala atat pentru angajati, cat si pentru economia nationala”.
Recent a avut loc o masa rotunda care a reunit toate organizatiile din domeniu, in urma careia au fost emise mai multe concluzii si solutii:
- acordarea obligatorie a voucherelor de vacanta personalului platit din fonduri publice, in cuantum de 1.450 RON/an/salariat;
- utilizarea voucherelor de vacanta exclusiv pe teritoriul Romaniei, la orice unitate turistica afiliata sistemului, in orice perioada a anului;
- valabilitatea voucherelor de vacanta – un an de zile de la emitere;
- emiterea voucherelor de vacanta exclusiv pe suport electronic;
- mentinerea facilitatilor fiscale pentru voucherele de vacanta acordate (deductibilitate si scutirea de la plata contributiilor sociale obligatorii in cuantum de sase salarii minime).
In viziunea reprezentantilor industriei ospitalitatii, legiferarea ar trebui sa vizeze o perioada de minimum 5 ani, cu alocarea anuala a sumelor de la bugetul de stat.
Infiintata in anul 2020, APT este construita ca o platforma informala de colaborare intre membrii ei, organizatii care au ca scop dezvoltarea sectorului turistic din Romania ci care respecta principii legale ci etice in afaceri. Alianta reuneste 24 de organizatii membre, reprezentative pentru toate ramurile industriei ospitalitatii – agentii de turism, ghizi, HoReCa, asociatii de promovare, respectiv autoritati publice.
Alianta pentru Turism sustine infiintarea de Organizatii de Management al Destinatiei, atat la nivel local, cat ci national, precum ci pentru acordarea cat mai rapida a granturilor pentru firmele afectate din sectorul turismului ci pentru compensarile cuvenite pentru restrictiile din anul in curs.
Angajatii institutiilor publice vor primi, in perioada 2022 – 2026, vouchere de vacanta in valoare de 1.450 RON fiecare, iar impactul bugetar va fi de 8,65 mld. RON in total, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta initiat de Ministerul Antreprenoriatului si Turismului.
Voucherele de vacanta aferente anilor 2022 – 2026 se emit doar pe suport electronic.
„Impactul asupra cheltuielilor bugetare determinat de acordarea voucherelor de vacanta in perioada 1 ianuarie 2022 – 31 decembrie 2026 este de circa 8,65 mld. RON. Voucherele se vor acorda cu incadrare in sumele prevazute cu aceasta destinatie in bugetul aprobat pe fiecare an in parte”.
Totodata, perioada de valabilitate a voucherelor de vacanta emise intre ianuarie 2020 si decembrie 2020, indiferent de suport, se prelungeste pana la data de 31 decembrie 2022.
De altfel, un efect complementar al acestei masuri a fost cresterea numarului de solicitari de autorizare a unitatilor de cazare. La nivel national, cresterea a fost de 10% comparativ cu anii precedenti.
Pentru ca este o masura care si-a dovedit eficacitatea, Guvernul a luat decizia ca aceasta sa fie prelungita si pentru perioada 1 ianuarie 2021 – 31 decembrie 2021, iar perioada de valabilitate a voucherelor de vacanta emise in perioada martie – decembrie 2019 a fost prelungita pana la 31 mai 2021, in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea COVID-19.
De asemenea, se mai mentioneaza ca este necesar a se reglementa modalitatea de decontare, in anii 2022-2026, pentru personalul militar, politistii, functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare si personalul civil din institutiile publice de aparare, ordine publica si securitate nationala, a serviciilor turistice.