Tinutul Buzaului este evaluat pentru a deveni Geoparc Global UNESCO

Imagine de Florentina-I de la Pixabay

Experti UNESCO vor evalua Tinutul Buzaului pentru a deveni Geoparc Global TURISM Trovanti de la Ulmet, Tinutul Buzaului Oana Osman scris marti, 15:51

„Tinutul Buzaului”/„Buzau Land” parcurge, zilele acestea, ultima etapa inainte de a deveni Geoparc Global UNESCO, al doilea din Romania, dupa Tara Hategului, recunoscut ca un teritoriu cu valori naturale si culturale de importanta internationala.

In perioada 15-19 septembrie, doi specialist ai Organizatiei Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO) vor verifica daca realitatea din teritoriu corespunde cu dosarul transmis la Paris, in decembrie 2020.

Vulcanii noroiosi, domurile de sare, focurile vii, trovantii de la Ulmet, asezarile rupestre si chihlimbarul rosu de la Colti – renumitele locuri ale Tinutului Buzaului vor fi evaluate prin prisma diversitatii geologice si culturale a zonei.

“Buzau Land” trebuie sa bifeze 99 din cele 101 de criterii analizate, pentru a primi titlul de Georparc UNESCO.

Cei doi specialisti vor analiza impactul Tinutului asupra educatiei, turismului si economiei locale, precum si asupra protejarii patrimoniului natural si cultural al zonei.

Dupa aproximativ o saptamana de la finalizarea vizitei in Romania, specialistii vor transmite un raport comun la Secretariatul UNESCO din Paris, Franta. Acesta din urma va analiza raportul, impreuna cu celelalte doua rapoarte intocmite de o comisie UNESCO si de o comisie a Uniunii Internationale a Stiintelor Geologice (IUGS) – pe baza dosarului transmis de Asociatia Tinutul Buzaului, in 2020.

Ulterior, Secretariatul UNESCO va transmite o propunere de acceptare, de amanare ori de respingere catre boardul Georparcurilor UNESCO, ce se intruneste in fiecare an, in luna mai. In urma voturilor obtinute, se va comunica decizia finala.

Vizita expertilor reprezinta ultima etapa a procesului de evaluare a proiectului, in urma careia proiectul poate primi acceptul statutului de Geoparc, o amanare a titlului (va primi instructiuni clare pentru rectificare, urmand ca in decurs de 1-2 ani sa le implementeze si sa le trimita spre analiza la UNESCO) sau respingerea definitiva a acestuia.

Odata obtinut titlul, el va trebui mentinut. La fiecare 4 ani, teritoriul va fi reevaluat si revalidat de doi specialisti internationali, pentru a se verifica progresul in dezvoltarea comunitatilor.

Managementul Geoparcului va fi asigurat de Asociatia Tinutul Buzaului si va fi sprijinit de partenerii sai, Consiliul Judetean Buzau si Universitatea din Bucuresti, de un Consiliu Stiintific, precum si de un Consiliu Consultativ.

De asemenea, pentru ca Tinutul Buzaului sa poata functiona ca Geoparc UNESCO, el va avea un buget multi-anual. O parte din acest buget va fi asigurat de Consiliul Judetean Buzau, iar cealalta parte – din fondurile Asociatiei Tinutul Buzaului. La bugetul Geoparcului se vor adauga sponsorizari, donatii, redirectionarea a 3,5% din impozitul pe salariu si veniturile realizate din vanzarea produselor marca Tinutul Buzaului.