Tendintele pietei imobliare

Specialistii in domeniul imobiliar apreciaza ca potentialul pietei imobiliare din Romania este foarte mare, atat pe segmentul cladirilor de birouri din clasa A si B cat si pe segmentul hotelurilor de doua stele si al motelurilor dar si al zonelor rezidentiale.

Intrucat suprafata totala a spatiilor de birouri din clasa A din Bucuresti, 210.000 mp, se situeaza mult sub nivelul inregistrat in majoritatea capitalelor europene, fondurile de investitii au decis sa incheie parteneriate tip joint-venture sau sa devina codezvoltatori ai cladirilor de birouri, contrar politicii traditionale, de preluare a proiectelor deja finalizate.

In primavara anului viitor, compania indiana Asmita va demara lucrarile la complexul Asmita Gardens, care va fi finalizat in al doilea trimestru al anului 2007. Complexul va fi dezvoltat pe un teren de 27.000 mp, situat langa podul Mihai Bravu din Bucuresti si va cuprinde sapte blocuri turn cu cate 16 sau 24 de etaje si 780 de apartamente cu unul, doua sau trei dormitoare, doua etaje de parcare cu o suprafata de aproximativ 20.000 mp, sala de fitness si spatii comerciale. Pretul de achizitie porneste de la 1.000 de euro pe metru patrat. Alte companii sunt, de asemenea, interesate de proiecte similare, amplasate in zone secundare, in cartierele bucurestene.

In provincie, cele mai dezvoltate orase din punctul de vedere al investitiilor rezidentiale sunt Cluj-Napoca, Brasov, Sibiu si Iasi iar cererea se concentreaza pe apartamentele de una, doua sau trei camere, cu preturi cuprinse intre 30.000 si 75.000 EUR. Deocamdata, piata imobiliara de lux este inca latenta, urmatoarea etapa fiind marcata de aparitia actorilor nationali si internationali pe piata imobiliara din provincie.
Source: Daily News

EN RO