Studiu: Românii din strainatate vor să petreacă sărbătorile de iarnă acasă

După vacanța de iarnă de anul trecut care a arătat altfel decât ne-am obișnuit, cu Crăciun și Revelion sărbătorite în principal acasă, în grupuri mici, anul acesta, având în vedere recentul anunț de relaxare a restricțiilor în toată țara, tot mai mulți români plănuiesc să se întoarcă acasă în perioada următoare. Condițiile relaxate de călătorie pentru turiștii cu certificare verde din Uniunea Europeană contribuie la reunificarea familiilor ai căror membri au plecat la muncă sau la studii în străinătate. Astfel, potrivit unui sondaj al agenției de turism online Vola.ro, 68% dintre respondenți plănuiesc să se întoarcă acasă în vacanță, iar 44% și-au cumpărat deja bilete la o reuniune cu cei dragi.

Totodată. timp, dacă înainte de pandemie 60% din români se întorceau acasă de cel puțin două ori pe an, de obicei în vacanță și în sezonul de vară, acest lucru a fost diferit în 2021, aproximativ 40% dintre participanții la sondajul Vola.ro au recunoscut că au avut ocazia sa vina in tara o singura data, iar 16% anul acesta nu au calatorit deloc in Romania.

Posibilele restrictii si schimbarile neasteptate i-au tinut recent pe romanii din strainatate departe de familii in ultimele 18 luni. 60% dintre ei și-au retras planurile de călătorie cel puțin o dată din cauza pandemiei. Instabilitatea hartii semafor și riscul de a fi pus în carantină la sosirea în România i-au împiedicat deseori pe români să călătorească. Așadar, aproximativ 37% dintre respondenți au declarat că restricțiile guvernamentale i-au ținut departe de cei dragi de acasă in ultima vreme, iar alți 22% au spus că imprevizibilitatea călătoriilor i-a făcut să fie reticenți să revina în România.

Se poate observa că aproape 60% dintre românii din diaspora se tem de eventualele schimbări peste noapte și de carantină. Un studiu anterior al Vola.ro confirma că preocupările românilor sunt solide, întrucât fiecare al treilea zbor a fost modificat sau chiar anulat în ultimul an, determinând pasagerii să aștepte până la 60 de zile pentru rambursari din partea companiilor aeriene. Aproximativ 60% dintre turiști au renunțat la planurile de călătorie cel puțin o dată din motive legate de pandemie, cum ar fi introducerea de noi restricții de călătorie sau imbolnaviri in familie.

Din cauza nevoii mai mici de zboruri, dar și a lipsei de personal sau modificări permanente ale regulilor de călătorie, companiile aeriene au fost nevoite să anuleze unele dintre zborurile anunțate în sezonul toamnă/iarnă, ba chiar in ce priveste unele destinații chiar să mărească tarifele pentru a acoperi pierderile din perioada de lockdown. Așadar, aproximativ un sfert dintre românii care au participat la sondajul Vola.ro au spus că principalul motiv pentru care nu au venit în țară recent a fost prețul biletelor de avion sau lipsa opțiunilor de zbor convenabile către România.

„După ce anul trecut românii nu au putut să-și petreacă vacanțele de iarnă alături de familii, anul acesta vor să se răzbune și să se întoarcă în țară în număr impresionant. Deși sunt încă precauți și se gândesc la posibilitatea imbolnavirii sau transmiterii virusului, turiștii sunt mai îngrijorați de posibilele restricții impuse de autorități, schimbări care i-ar putea obliga să se plaseze în carantină la sosirea în țară, sau chiar să fie reținuti de la se întoarce în străinătate”. a declarat Claudia Tocilă, Director de Marketing la Vola.ro.