Studiu: care sunt cele mai apreciate aeroporturi din Romania

Imagine de Rudy and Peter Skitterians de la Pixabay

Una dintre noutatile aduse de pandemie pentru domeniul turismului si al calatoriilor cu avionul este cresterea interesului pentru zborurile interne, in special pe rute a caror alternativa rutiera ar insemna foarte multe ore petrecute in trafic, dar si cresterea numarului de rute externe operate de pe aeroporturi secundare din Romania.

Astfel, comparativ cu anul 2019 cand la nivel national aeroporturile au inregistrat peste 23 de milioane de pasageri, dintre care peste 60% au sosit/plecat de pe Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti, in perioada post-pandemica observam o crestere a rutelor si a numarului de pasageri ce opteaza pentru a ateriza/decola folosind aeroporturile mai mici din Romania.

Vola.ro a realizat un studiu cu privire la situatia aeroporturilor din Romania, un raport care insumeaza opiniile si preferintele pasagerilor in ceea ce priveste aeroporturile interne, dar si criteriile in baza carora s-a facut aceasta evaluare.

Aeroportul Interntional Henri Coanda gestioneaza si cel mai mare volum al traficului aerian, operand atat curse interne, cat si externe, si este principalul punct de conexiune intre Romania si nenumarate destinatii din Europa si restul lumii. Gratie portofoliului generos de companii aeriene si a varietatii de rute pe care le asigura, acesta a fost ales de 70.6% dintre participantii la studiu.

Printre punctele slabe remarcate de calatori se numara cozile si lipsa personalului suficient, factori care ingreuneaza procedurile din aeroport, cauzand intarzieri, probleme cu bagajele, modificari de program de zbor.

Aeroportul International Avram Iancu din Cluj-Napoca a fost apreciat pentru curatenie (9/10), amabilitatea personalului (9.1/10) si semnalizarea eficienta a portilor si a ghiseelor (9/10). Printre punctele slabe remarcate de calatori se numara lipsa varietatii in ceea ce priveste restaurantele si magazinele disponibile.

Aeroportul International George Enescu Bacau a primit cele mai mari note de la pasagerii sai, respectiv pentru semnalizarea eficienta (9.4/10) si curatenie (9.1/10), fiind printre singurele aeroporturi apreciate pentru atentia la curatenie.

Aeroportul International Iasi a obtinut note bune pentru semnalizarea eficienta (9/10), gratie spatiului organizat, care ii ajuta pe calatori sa gaseasca rapid portile si ghiseele.

Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava a fost depunctat pentru cateva aspecte precum curatenia (7.7/10), amabilitatea personalului (7.3/10) si accesibilitatea (6.6/10).

Celelalte aeroporturi incluse in studiu sunt cele din Sibiu, Craiova si Timisoara.

Un aspect important de mentionat este ca toate aeroporturile incluse in acest raport au fost sanctionate pentru preturile mari si foarte mari din magazinele si restaurantele amenajate in cadrul lor.

Studiul Vola.ro a fost realizat la finalul lunii septembrie si inceputul lunii octombrie 2021, pe un esantion de 238 de respondenti care au calatorit pe aeroporturile din Romania si pe care le-au evaluat in functie de curatenie, aspect, semnalizare, amabilitatea personalului, accesibilitate, calitate si preturile facilitatilor (magazine, restaurante, parcare).

Evaluarile aeroporturilor in categorii individuale au fost calculate pe baza mediei aritmetice a valorilor furnizate in raspunsuri. Studiul Vola.ro nu are caracterul unui sondaj reprezentativ de piata.