Republica Moldova, prezentă la unul din cele mai importante evenimente din domeniul turismului

La București, la Ateneul Român, a avut loc unul din cele mai importante evenimente din domeniul turismului Gala „Destinația Anului 2024”.

Anul acesta, pentru prima dată, reprezentanți ai Republicii Moldova au avut oportunitatea de a participa și de a concura în cadrul competiției alături de destinațiile din România.

În urma celei de-a doua etape de jurizare, satul Văleni, Raionul Cahul a fost desemnat marele câștigător al distincției speciale „Destinația Anului în Republica Moldova”, iar Lunca Prutului de Jos fiind distinsă la categoria „Cea mai bună promovare”, locul II.

Totodată, a fost organizată Conferința Internațională „Destinații Vizionare”, dedicată marketingului de destinație, în cadrul căreia, reprezentații Ministerului Culturii și Oficiul Național al Turismului al Republicii, au discutat despre misiunea, structura și finanțarea IP ONT, care reprezintă un instrument de marketing și promovare a țării.

Satul Văleni, în anul 2023, a primit titlul ,,Best Tourism Villages”, fiind cel mai prestigios premiu la nivel global pentru turismul rural, în cadrul concursului internațional organizat de UN Tourism. Satul Văleni dispune de un patrimoniu cultural și resurse naturale deosebite, care păstrează și promovează valorile, produsele și stilul de viață rural și comunitar, având angajamente clare de sustenabilitate și inovații în toate aspectele sale. De asemenea, acesta are la dispoziție o rețea de pensiuni turistice și case rurale, fiind unica localitate din Republica Moldova unde există un muzeu al pâinii.

Lunca Prutului de Jos, la fel dispune de un potențial turistic enorm, fiind prima destinație din Republica Moldova unde este pilotată Organizația de Management a Destinației Locală. Zona se bucură de o rețea foarte bună de unități de cazare în mediul rural, vinării și crame, ateliere meșteșugărești și gastronomice etc. Însă, cel mai important obiectiv turistic rămâne a fi Rezervația Biosferei ,,Prutul de Jos”, o arie naturală cu specii de plante și animale rare.

Ambele destinații fac parte din Raionul Cahul, o regiune în care domeniul turismului reprezintă o prioritate, fiind dezvoltată cu susținerea autorităților și a partenerilor de dezvoltare, contribuind la îmbunătățirea infrastructurii, afacerilor și a platformelor online de promovare turistică.