Aeroportul București-Sud, noua poartă de acces către Europa

Două zone din Giurgiu – Grădiștea și Adunați Copăceni – sunt luate în calcul pentru ridicarea Aeroportului „București Sud”, a declarat primarul Sectorului 4, Daniel Băluță. Amplasamentul va fi stabilit prin studiul de fezabilitate, care ar urma să fie gata până la finalul anului. Propunerea este ca aeroportul să fie construit pe o suprafață de până la 700 ha, să aibă 11,5 milioane de pasageri/an, iar costul estimativ al investiției, care include exproprierile, este de peste 2 mld. EUR.

Propunerea este ca aeroportul să fie ridicat pe o suprafață cuprinsă între 300 și 700 de hectare, în prima fază, pentru un număr maxim de 11,5 milioane de pasageri/an, iar în etapa a doua, cu posibilitatea de extindere până la 1.300 ha/20 milioane de pasageri/an.

Lungimea propusă a pistei este de 3.450 m, amenajarea unui terminal cargo de 3.000 mp / 30.172 tone/an și 4341 locuri de parcare. Valoarea investiției se ridică la 2 mld. EUR fără TVA, din care valoarea exproprierilor este de 10 mil. EUR.

Primarul Daniel Băluță spune că autoritatea locală va face exproprierile, studiile de fezabilitate, un plan de afaceri, apoi va căuta soluții de finanțare și parteneriate, fiind în discuție inclusiv parteneriate public-private.

„Sunt două zone în județul Giurgiu pe care le avem în vedere – Grădiștea și Adunați Copăceni. Sunt cele două zone analizate. Locația va fi stabilită în funcție de ceea ce studiul de prefezabilitate/fezabilitate ne va releva. Această locație nu este aleasă subiectiv. Ea reprezintă o consecință a acestor studii, ce se fac în acest moment, iar un factor extrem de important este legat de suprafața pe care va trebui să o expropriem, pentru că acesta este rolul fundamental al asocierii cu Consiliul Județean Giurgiu. Putem avea o suprafață de la 300-400 de hectare până la 1.000 de hectare. Inclusiv elementele urbanistice trebuie modificate, astfel încât, pe termen lung, chiar dacă nu expropriem tot terenul necesar dezvoltării, acel teren să rămână neconstruit”, a declarat primarul Daniel Băluță.

Un studiu de fezabilitate pentru Aeroportul „București Sud” ar putea fi gata în septembrie 2025

Potrivit estimărilor specialiștilor angajați de Primăria Sectorului 4, studiul de prefezabilitate ar urma să fie finalizat în luna august 2024, iar un an mai târziu, în septembrie 2025, să fie disponibile atât studiul de fezabilitate, cât și Planul Urbanistic Zonal. În octombrie 2025 este estimată începerea procedurilor de proiectare și execuție, proiectul urmând a fi finalizat în termen de cel mult trei ani de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.