Piaţa hotelieră este aşteptată să revină la nivelul din 2019

Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România, spune că piaţa locală este aşteptată, în acest an, să atingă nivelul din 2019.

Piaţa locală avea, în 2019, afaceri totale de aproape 6,5 miliarde RON, însă primul an al pandemiei a adus o scădere de aproape 50%, fiind astfel cel mai dificil an pentru industria hotelieră locală.

Bucureştiul şi alte oraşe mari din ţară au avut o performanţă mai bună în comparaţie cu media naţională, marile hoteluri din Capitală înregistrând, în ultimele 3 luni ale anului 2022, niveluri de ocupare mai mult sau mai puţin comparabile cu cele din 2019, în special datorită faptului că atât călătoriile de agrement, cât şi cele de business şi-au revenit semnificativ.

Călin Ile este de părere că turismul montan şi cel balnear vor performa bine în acest an, însă incertitudinea rămâne pentru sezonul estival.

Licitaţiile pentru închirierea plajelor nu au fost pornite, deşi mai este aproape o lună până  la deschiderea oficială a sezonului estival din 1 mai. Mai mult, extinderea plajelor a creat probleme pentru turişti şi, implicit, pentru hotelieri, încă de acum doi ani. Totodată, ridicarea restricţiilor şi posibilitatea de a călători peste graniţe au afectat cererile pentru litoralul românesc în 2022.