Piata hoteliera din Romania este inca atractiva pentru operatorii hotelieri

Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay

Piata hoteliera din Bucuresti, desi puternic afectata de impactul pandemiei COVID-19, continua sa fie in interesul operatorilor hotelieri care doresc sa isi extinda reteaua.

Principalele orase de interes pentru marii operatori din Europa Centrala si de Est, ca si in Spatiul Economic European, sunt Praga, Budapesta, Varsovia si Bucuresti.

Marii operatori se arata increzatori in ceea ce priveste redresarea pietei, anticipand ca revenirea va avea loc intre anii 2022-2023, in orasele mai mici, si intre 2023-2024, in capitale.

In Romania, volumul tranzactiilor cu active hoteliere a atins in 2020 aproximativ 9,5 mil. EUR, in scadere cu 87% fata de volumul de aproape 75 mil. EUR in 2019.

Din perspectiva operatorilor, Bucurestiul a fost una dintre cele mai atractive piete din regiunile CEE si SEE, urmand indeaproape piete mai dezvoltate precum Varsovia, Praga sau Budapesta, conform sondajului Operator Beat. Alte orase tinta din Romania mentionate de operatorii internationali au fost: Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Constanta si Brasov – unde prezenta brandurilor internationale este scazuta.

Privind performanta hoteliera, gradul de ocupare al hotelurilor a atins cel mai scazut nivel, de 5,1%, in luna mai 2020, din cauza restrictiilor guvernamentale privind hotelurile si calatoriile.

Odata cu relaxarea restrictiilor, gradul de ocupare a inceput sa creasca in perioada de vara, atingand cel mai inalt nivel (17%) in septembrie 2020, inainte de a incepe sa scada din nou ca urmare a celui de-al doilea val de infectari cu COVID-19.  Intre timp, rata medie zilnica (ADR) pentru piata din Bucuresti a atins 68 EUR in 2020.

COVID-19 a provocat intarzieri sau chiar anulari de proiecte in regiunea CEE/SEE, ceea ce poate fi o veste buna pentru hotelieri, din perspectiva limitarii cresterii ofertei si facilitarea unei recuperari mai rapide a pietei locale.

Majoritatea operatorilor se asteapta la o recuperare mai rapida a marilor orase regionale decat la nivel de capitale, 53% dintre respondenti preconizand recuperarea pietei hoteliere in 2023.