Persoanele fizice care inchiriaza apartamente in regim hotelier sunt obligate sa detina Certificat de Clasificare

Imagine de Engin Akyurt de la Pixabay

Pe data de 1 martie 2022, a fost publicat in Monitorul Oficial, Ordinul de ministru prin care este stabilta procedura de clasificare a unitatilor de cazare operate de persoane fizice. Astfel ca, unitatile de cazare in regim hotelier operate de persoane fizice nu vor mai putea functiona doar daca vor avea clasificare din partea Ministerului Antreprenoriatului si Turismului.

Scopul acestei masuri este de a reduce concurenta neloiala, respectiv fenomenul de „turism la negru”, implicit evaziunea fiscala. In aceasta zona a inchirierilor se incaseaza venituri neimpozabile.

Din analizele interne ale MAT rezulta ca sunt aproximativ 5.000 de structuri care desfasoara o astfel de activitate.

Orice persoana fizica isi poate inchiria apartamentul in regim turistic, obtinand clasificarea din partea Ministerului Antreprenoriatului si Turismului in mod gratuit, se mentioneaza in comunicat.

Conform sursei, reglementarea promovata marti, 1 martie, prin ordin de ministru, este prevazuta si in Ordonanta nr. 58 din 21 august 1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania.

MAT arata ca activitatile turistice desfasurate in cadrul unor unitati aflate in locuinte de tip condominiu pot afecta viata cotidiana a locatarilor.

„Blocurile de locuinte nu sunt hoteluri. Din acest motiv, plecand de la premisa respectarii drepturilor reciproce, ordinul de ministru prevede obtinerea acordului din partea vecinilor cu care operatorul economic are pereti comuni, pentru a putea obtine certificatul de clasificare.”

Potrivit Ministerului Antreprenoriatului si Turismului, masura faciliteaza introducerea unor noi jucatori pe piata concurentiala, care poate duce catre o crestere a calitatii serviciilor turistice.

Ministrul Antreprenoriatului si Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, a subliniat ca clasificarea reprezinta o masura de protectie atat pentru turisti cat si pentru proprietari.

EN RO