Numărul șomerilor din sectorul HoReCa va crește dacă nu se redeschid restaurantele

Imagine de Free-Photos de la Pixabay

Restaurantele vor putea primi clienți în interior doar după 1 iulie, dacă numărul de infectări cu COVID-19 nu va crește semnificativ de la o zi la alta.

Pe data de 9 iunie, președintele Klaus Iohannis a anunțat că starea de alertă va fi extinsă și după 15 iunie, cu mai puține restricții, dar cu obligativitatea în continuare a măștii de protecție în spații închise.

Patronatele din turism au cerut Guvernului, printr-o scrisoare deschisă, ca restaurantele să intre în 15 iunie în faza a doua de relaxare, și anume redeschiderea interioarelor, în caz contrar numărul estimat al șomerilor din HoReCa va urca de la 30%, cât este estimat acum, la 40%.

Anterior, Asociația Restaurantelor din România (HORA) a stabilit cu Guvernul ca terasele să fie redeschise la 1 iunie, iar din două în două săptămâni să fie deschis gradual restul restaurantelor, respectiv mai întâi 50% din interior, iar apoi integral și în interior.

In documentul emis de HORA se precizeaza că în prezent se estimează că 30% din angajați își vor pierde locurile de muncă, iar dacă redeschiderea nu va avea loc pe data de 15 iunie numărul concedierilor va crește spre 40%, ceea ce înseamnă aproximativ 150.000 de șomeri.

Redeschiderea integrală a celor 40 000 de restaurante, hoteluri, baruri și cafenele ar duce la reintrarea pe piață a localurilor care nu au mai redeschis deloc, estimate azi la 27% din total, adică 10.800 de spații.

În prezent, aproximativ 10.000 de operatori din industria de turism au preluat integral sarcina chiriei, iar restaurantele aflate în conflict cu proprietarii intenționează să intre în insolvență.

Industria HoReCa este estimată la 6 mld. EUR, respectiv 4 mld. EUR încasări aferente restaurantelor și 2 mld. EUR încasări aferente hotelurilor. Pe fondul pandemiei, industria a pierdut 30% din încasări, iar pierderea va crește exponențial, potrivit patronatelor. Patronatele au mai cerut și acordarea de tichete HoReCa folosite exclusiv pentru achiziția unei mese calde,  reducerea taxelor pentru plaje cu 50% în anul 2020 și o legislație care să permită reducerea taxelor locale cu 50% pentru sector în acest an.

EN RO