Mohammad Murad interesat sa investeasca in penitenciarul-muzeu Doftana

Ruinele inchisorii-muzeu Doftana, unde au fost inchisi lideri comunisti si legionari, dintre care amintim pe Nicolae Ceasescu si Gheorghe Gheorghiu Dej, dar si legionarii Horia Sima si Corneliu Zelea Codreanu, vor intra intr-un proces de reabilitare si ulterior in circuit turistic, a anuntat Costel Brezeanu, primarul comunei Telega.

Omul de afaceri Mohammad Murad, a anuntat autoritatile locale ca este interesat ca preia in concesiune „Bastilia Romaniei”, denumita astfel pentru ca nimeni nu a reusit sa evadeze de aici, si sa investeaza pentru renovare 10 mil. EUR.

Primarul comunei Telega, Costel Brezeanu, a precizat ca investitorul a depus deja o cerere la primaria din comuna pentru concesionarea cladirii muzeului si a terenului din jur, iar autoritatile urmeaza sa dea curs solicitarii, respectand procedurile administrative legale, evaluare, caiet de sarcini, licitatie, in urmatoarea sedinta de Consiliu Local.

Contactat telefonic, Mohammad Murad nu a confirmat intru totul informatia, dar a recunoscut ca este interesat de mai multe obiective turistice din zona. Acesta a precizat ca a achizitionat deja un teren de 9 hectare la Valea Doftanei unde intentioneaza sa dezvolte un complex turistic.

Informatia privind prezenta antreprenorului libanez la Telega a fost confirmata de mai multi reprezentanti ai administratiei publice locale.

Sursele citate au precizat ca Mohammad Murad a venit la Telega in luna august si a vizitat terenul si cladirea muzeului Doftana, aratandu-se incantat de ceea ce a descoperit acolo.

Proiectul privind reabilitarea fostului penitenciar Doftana are in vedere renovarea unei parti din ceea ce a mai ramas in picioare din vechea cladire si transformarea ei intr-un muzeu al comunismului, iar pe terenul liber sa fie construit un complex turistic care sa respecte arhitectura inchisorii.

Cladirea inchisorii a fost puternic afectata la cutremurul din anul 1940, iar penitenciarul a fost desfiintat atunci, fiind transformat in muzeu, care a functionat pana la inceputul anilor 90. In 2011, inchisoarea, monument istoric de clasa A, cu o suprafata totala de aproape 11 hectare, a fost trecuta din domeniul public in cel privat al localitatii Telega, iar valoarea acesteia a fost evaluata de specialisti la peste 1,2 mil. EUR.

Cladirea a fost scoasa la licitatie in repetate randuri, dar nimeni nu a fost interesat sa investeasca aici pana acum. Cladirea inchisorii comuniste este, in prezent, o ruina.

EN RO