Dragos Anastasiu apreciaza ca taxe zero pe salariul minim, proiect pilot in HoReCa, ar reprezenta o compensatie utila pentru aceasta industrie

Antreprenorul Dragos Anastasiu, CEO al Eurolines Romania, afirma ca industria HoReCa, una dintre cele mai afectate de pandemia de coronavirus, poate fi sustinuta de stat prin introducerea unei taxe zero la nivelul salariului minim pe economie si propune un proiect-pilot care sa fie aplicat timp de 1 an de zile, pentru a se cuantifica efectele bugetare si economice.

Anastasiu a precizat ca grupul a inregistrat o pierdere de 1 mil. EUR in pandemie, pentru ca absolut toate liniile de business care au mai ramas dupa ce a vandut agentiile de turism au fost restrictionate, tot ce inseamna transport – de la taxi la rent-a-car, la autocare – inclusiv resorturile Green Village, Valea Verde, toate s-au confruntat cu restrictii.

In sectorul turistic, pierderile au fost de pana la 80% fata de anul de referinta 2019, si care va ramane de referinta in urmatorii ani. Per total, insa, ceea ce credem ca putem spune astazi cu cat de cat exactitate, este ca s-au pierdut vreo 50.000 de joburi si va fi foarte greu sa recuperam lucrul asta chiar daca avem de treaba, in momentul de fata avem de treaba si nu mai avem cu cine, pentru ca oamenii s-au reorientat.

Acesta a precizat ca Alianta pentru Turism, a avut pierderi semnificative si a avut prea putin ajutor din partea statului, in sensul in care a venit fie sovaielnic, fie deloc, fie tarziu.

„In continuare, nu, avem masura, asa zisa 20% diferenta cifra de afaceri 2019-2020, o masura care se refera doar la anul 2020 si suntem in septembrie 2021 si banii n-au venit. Si speram sa vina pana la sfarsitul anului, macar o parte sa vina dintre ei. Deci e afectata industria masiv, relativ putine ajutoare, cei mari cu siguranta s-au descurcat mai bine decat cei mici care oricum erau subcapitalizati. Per total, eu cred ca ne-am descurcat bine, pentru ca, probabil ca avand aceasta formula de firme relativ sarace, cu patroni relativ bogati, ar exista resurse nu pe partea de firma, ci pe partea de patronat, si atunci s-a venit cu bani cumva de acasa si foarte multe businessuri au fost tinute pe asa, pe flacara mica, dar au reusit sa supravietuiasca. Dar sunt businessuri care au murit, fara doar si poate” a declarat Anastasiu.

Ar mai putea statul sa mai faca ceva acum, ar mai trebui sa mai faca sau ar trebui sa lase, pur si simplu, piata sa isi revina de la sine?

La intrebarea ce ar mai putea statul sa faca sa ajute sectorul ospitalitatii, acesta a precizat ca exista masura despre care se tot discuta – taxe 0 la nivelul salariului minim, proiect pilot HoReCa – Anastasiu crede ca aceasta reglementare ar fi o compensatie utila pentru acest sector si ca ar da oxigen pentru a se pastra oamenii in tara si sa se faca un turism de calitate, in special pentru straini.

Anastasiu considera ca work from anywhere este viitorul. „Oamenii nu vor mai muncit decat hibrid, se vor duce daca vor, sau daca ii lasa cineva sa se duca la birou cel putin pe jumatate din timp, 50% din timp, e nevoie si de socializare – multi care au stat acasa isi doresc sa vina la birou, si e normal sa fie asa – dar eu cred ca va fi hibrid si va fi hibrid from anywhere.”

La intrebarea daca pandemia a schimbat modul nostru de a calatori, de a face turism si ce lucruri sunt aici sa ramana, Anastasiu a raspuns ca „ acum, pe termen scurt, cu siguranta a schimbat, asta-i fara doar si poate. Masuri igienice mai ample, mai draconice si asa mai departe. Deci, din punctul asta de vedere, cu siguranta, lucrurile s-au schimbat. Ce va ramane? Acuma, sentimentul meu este ca lumea se va intoarce repede la cutumele de dinainte. Asta e sentimentul, nu cred ca se vor schimba atat de multe lucruri sustenabil. Dar work from anywhere cred ca va ramane, digitalizare – bine, nu ne-a invatat pandemia digitalizarea, dar ne-a accelerat digitalizarea. Astea vor ramane – check-in, sa intri cu amprenta pe usa, deci toate nebuniile astea, inteligenta artificiala”

Click AICI pentru a vedea tot interviul cu Dragos Anastasiu.