MIPE va aloca 20 de milioane de euro pentru finanțarea a patru rute culturale și turistice

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) și autoritățile locale au semnat pe data de 24 octombrie, contractele de finanțare pentru alte patru rute turistice și culturale din programul „România atractivă”.

Valoarea totală a contractelor încheiate pentru ruta culelor, ruta curiilor, ruta satelor tradiționale și ruta Delta Dunării este de peste 20 mil EUR. Sumă respectivă va fi investită prin componenta 11 – Turism și cultură a Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a anunțat MIPE.

Ruta satelor cu arhitectură tradițională, finanțată cu 9,78 mil EUR. De asemenea, vor fi sprijinite comuna Saschiz din județul Mureș, comuna Biertan din județul Sibiu, comuna Arpașu de Jos în județul Sibiu, comuna Ciucsângeorgiu din județul Harghita și comuna Roșia Montană din județul Alba, se arată în sursa citată.

Ruta curiilor va fi finanțată cu 7,88 mil EUR. Ruta va cuprinde cele mai reprezentative curii din Transilvania, inclusiv restaurarea unui număr de cinci curii din județele Covasna, Harghita, Satu Mare, Bihor și Cluj.

Ruta culelor va fi finanțată cu 2,48 mil EUR. Contractele de finanțare pentru restaurarea a două cule care vor fi incluse în ruta dedicată: Cula Tudor Vladimirescu din județul Mehedinți și Cula Glogovenilor din județul Gorj.

Ruta Delta Dunării va fi finanțată cu 0,57 mil EUR. Se vor restaura 30 obiective de peisaj cultural, care vor fi incluse într-un traseu turistic și obiectivele din localitățile Chilia Veche și Periprava.

De asemenea, au fost semnate și contacte de finanțare în valoare de 68,5 mil EUR pentru investiții în obiectivele incluse în șase rute culturale și turistice din Programul „România atractivă”: ruta castrelor, ruta castelelor, cetăților, ruta Sfântului Ladislau, a bisericilor de lemn și ruta mănăstirilor din zona Moldovei.