Doua trasee internaţionale de turism ecumenic vor include obiective din județul Neamț

Camino şi Via Mariae, itinerarele internaţionale de turism ecumenic, prind contur şi în Neamţ, acestea au ca scop promovarea ţinutului străjuit de muntele Ceahlău.

Camino e o rută care are ca punct final catedrala din Santiago de Compostela, capitala provinciei spaniole Galicia, unde se află rămăşiţele apostolului Iacob, iar traseul Via Mariae este dedicat Fecioarei Maria.

Primul traseu, în zona Roman, le permite pelerinilor şi turiştilor să străbată o rută care îi conduce la muzee, situri arheologice şi obiectivele monahale din 19 localităţi din cuprinsul judeţului Neamţ.

În partea de est a Europei, drumul de turism ecumenic Camino porneşte de la Iaşi, pe un traseu care totalizează aproximativ 4.500 de km. Circuitul străbate localităţi din Iaşi, Neamţ şi Bacău, după care trece munţii în Transilvania, prin pasul Oituz, spre Covasna şi de aici spre ţările din vestul continentului.

Via Mariae este un drum, tot de pelerinaj, prin Europa Centrală şi de Est, unul care formează o cruce pe harta continentului. Itinerariul cuprinde teritorii din Austria, Ungaria, România, Slovacia, Polonia, Croaţia şi Bosnia. Recent, în el a fost inclus Parcul Natural Vânători Neamţ. În România, Via Mariae se oprea la Şumuleu Ciuc, în Harghita.

În Neamţ, turiştii s-au pelerinii care doresc să parcurgă traseul Via Mariae au ocazia să vadă celebre mănăstiri seculare (Pângăraţi, Văratec, Sihla, Secu, Sihăstria, Neamţ), casele memoriale Alexandru Vlahuţă, Mihail Sadoveanu, Ion Creangă, Veronica Micle, Cetatea Neamţ şi lacul Cuiejdel, cel mai nou lac de baraj natural din România.