Ministerul Turismului a actualizat condițiile pentru școlarizarea și atestarea ghizilor de turism

Normele privind școlarizarea și atestarea ghizilor de turism au fost modificate, printr-un Ordin semnat de Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial.

Ordinul pentru aprobarea normelor metodologice menționate a fost publicat miercuri, 09 august a.c., în Monitorul Oficial și poate fi consultat la acest LINK .

Potrivit noilor norme metodologice, formarea profesională a ghizilor de turism se face prin programe de formare de tip calificare, specializare, perfecționare organizate de furnizori de formare profesională autorizați sau prin evaluarea și certificarea competențelor profesionale, precum și în cadrul sistemului național de învățământ.

Specializarea profesională pentru categoria de ghid de turism național sau ghid de turism specializat se realizează numai pentru persoanele care dețin certificat de calificare de ghid de turism sau certificat de competențe profesionale pentru ghid de turism.

Conform documentului, atestatele și ecusoanele de ghid de turism au o valabilitate de 5 ani. Acestea se actualizează înainte de expirarea termenului de 5 ani de la data emiterii, respectiv a ultimei actualizări. În caz contrar, acestea își pierd valabilitatea.