Ionuț Nedea: Majoritatea hotelurilor de pe litoral nu vor face profit în acest an

Imagine de ming dai de la Pixabay

Majoritatea hotelurilor de pe litoral nu vor face profit în acest an sau profitul lor va fi mult diminuat, dar nici nu vor înregistra pierderi, ceea ce, în condițiile acestui an greu pentru turism este un lucru pozitiv, a declarat Ionuț Nedea, directorul general al turoperatorului Litoralulromanesc.ro. Acesta apreciază că, în acest context, nu vor urma falimente în turismul de pe litoral.

Potrovit acestuia, turismul de litoral a reușit să rămână într-o zonă sustenabilă, cu o scădere medie de 30% față de anul trecut.

Cu toate acestea, spune Nedea, turismul de litoral are nevoie și de granturi, și de vouchere de vacanță.

 “Sunt necesare granturile pentru a asigura o lichiditate hotelurilor, pentru că unele dintre ele au rate și au făcut investiții în ultimii ani. O eventuală stopare a emiterii voucherelor de vacanță ar veni în cel mai prost moment, pentru că ele au apărut ca răspuns la criza din 2008, deci argumentele de atunci nu doar că se mențin, dar se amplifică. Oprirea lor ar fi un lucru foarte rău nu doar pentru turism, ci și pentru turiștii dintre care unii, datorită acestor vouchere, au ajuns la mare pentru prima oară în viață”, a declarat Nedea.

El a arătat că surplus datorat voucherelor a fost alocat de hotelieri pentru investiții, așa cum s-a întâmplat și cu scăderea TVA, iar din acest motiv tarifele nu au scăzut proporțional cu reducerea TVA.

În acest sezon, peste 160.000 de turiștii au ajuns la mare prin intermediul Litoralulromanesc.ro, cu 20% mai puțini în comparație cu 2019. Valoarea vacanțelor se ridică la 25 mil. EUR.

EnglishRomanian