Cluj-Napoca: unul dintre cele 6 orașe inovatoare din Uniunea Europeană

Imagine de István Mihály de la Pixabay

Cluj-Napoca a fost desemnat printre primele 6 orașe inovatoare din Uniunea Europeană, alături de Viena, Valencia, Espoo (Finlanda), Helsingborg (Suedia) și Leuven (Belgia).

Comisia Europeană a anunțat care sunt cele mai inovative orașe din Uniune, în urma unei competiții care s-a derulat începând cu 23 iunie 2020, având mai multe etape.

La prima evaluare au fost selectate numai 12 orașe, pentru a intra în finală. Acestea au fost: Cluj-Napoca (România), Espoo (Finlanda), Ghent (Belgia), Groningen (Țările de jos), Helsingborg (Suedia), Leeuwarden (Țările de jos), Leuven (Belgia), Linz (Austria), Milano (Italia), Reykjavik (Islanda), Valencia (Spania), Viena (Austria).

În etapa finală un juriu la nivel înalt format din experți independenți i-a audiat și selectat pe cei șase finaliști după interviuri amănunțite, pe lângă Cluj-Napoca în listă regăsindu-se Viena (Austria), Valencia (Spania), Espoo (Finlanda), Helsingborg (Suedia) și Leuven (Belgia).

Finanțat de Horizon 2020, programul de cercetare și inovare al UE, premiul recunoaște inițiativele excelente care poziționează orașele europene drept locuri de testare pentru inovare. Orașele finaliste nu se tem de marile provocări cu care se confruntă și caută soluții și activități de jos în sus care să permită dezvoltarea ecosistemelor de inovare vibrante din jurul lor.

Alături de cele șase orașe, care formază astfel hexagonul inovării în Uniuniea Europeană, Clujul are deja asigurat un premiu de 100.000 EUR, oferit orașelor cu statut de runner-up city.

Comisia va anunța Capitala europeană a inovării 2020 și cei cinci finaliști pe 24 septembrie 2020, în cadrul unei ceremonii de premii, realizată online, la Zilele Europene pentru Cercetare și Inovare (22-24 septembrie 2020), acesta însemnând și un premiu de 1 mil. EUR.