Investitii publice si private de 9 miliarde de euro in Constanta

Investiții publice și private de peste 9 mld. EUR transformă Constanța într-un pol de dezvoltare regională pe termen mediu și lung, cu multiple oportunități pentru domeniul imobiliar, conform unei  analize a Romania Property Club.

Energia, agricultura, transportul maritim, securitatea și turismul sunt principalele puncte forte ale Constanței. Portul Constanța are în derulare investiții de 1 mld. EUR: lucrări de infrastructură, căi de acces și utilități, în vederea dezvoltării de terminale specializate în portul Constanța Sud – Molurile IIIS (45 ha platformă de operare, 11 ha zonă logistică, 7 dane) și IVS (110 ha platformă operare, 25 ha zonă logistică, 10 dane).

CNAIR a lansat licitație pentru proiectare și execuție Alternativa Techirghiol – 30,59 km, autostrada care va conecta Constanța de Olimp. Noua autostradă va începe de la Nodul Cumpana (A2 – A4), va continua cu un nou pod peste Canalul Dunăre – Marea Neagră (zona Agigea), va avea alte 3 noduri (Agigea – Eforie Nord, Techirghiol & 23 August) și va ajunge în apropierea sensului giratoriu existent Olimp. Durata contractului include 12 luni perioada de proiectare și 36 de luni perioada de execuție, cu data estimată de start în 2025. Proiectul de infrastructură aduce noi oportunități pentru sectorul hotelier și rezidențial în zona de sud a litoralului românesc.

Intrarea unor branduri precum Crowne Plaza sau Radisson BLU pe piața locală din Constanța reprezintă un vot de încredere acordat litoralului românesc.

Peste 1.000 de camere de hotel afiliate internațional sunt în dezvoltare, cu date de deschidere între 2024 și 2028 astfel:

Pipeline Hoteluri Constanța Clasificare Număr de camere Operator Data estimativă inaugurare
Crowne Plaza Mamaia 4* 100 Intercontinental HG 2024
Radisson BLU Mamaia 5* 330 Radisson HG 2027
Mamaia Hotel 5* 200 International 2028
Constanta Hotel 4* 75 International 2025
Constanta Hotel 3*/4* 300 International 2027/2028
TOTAL 1.005

După Iasi, Timisoara și Cluj-Napoca, IULIUS lucrează la o dezvoltare complexă în Constanța. Proiectul se bazează pe un parteneriat între investitor și Oil Terminal pe un teren de 38 de hectare situat central, aproape de port și gară. Demersul de investiție începe prin ecologizarea zonei; terenul a găzduit în trecut spații de depozitare a produselor petroliere și a rămas neutilizat în ultimii 10 ani. Proiectul va integra grădini urbane, birouri, zonă de shopping și divertisment, facilități educaționale și culturale, dar și o infrastructură integrată pentru susținerea mobilității și conectivității.

Constanța se bucură de una dintre cele mai mari densități de spații comerciale din România (800 mp/mia de locuitori), datorită atractivității și traficului crescut în lunile de vară. Chiriile prime solicitate sunt de 60 EUR/mp pentru centrele comerciale, 8-14 EUR/mp pentru parcuri de retail și 35 EUR/mp pentru spații stradale.