Investitie de circa 27 mil. EUR pentru modernizarea Aeroportului Oradea

Imagine de Armin Nistor de la Pixabay

Pe data de 4 mai 2021, Consiliul Judetean Bihor a aprobat indicatorii pentru un nou proiect din fonduri europene pentru modernizarea si dezvoltarea Aeroportului Oradea.

Proiectul prevede lungirea pistei cu 400 m si montarea unor echipamente performante de balizaj.

Proiectul “Dezvoltarea si modernizarea infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Oradea” are patru obiective:

  • extinderea pistei de decolare/ aterizare,
  • extinderea platformei de debarcare/ imbarcare,
  • imprejmuirea incintei si realizarea unui drum de securitate,
  • achizitia echipamentelor necesare pentru desfasurarea activitatilor de intretinere si mentenanta.

Potrivit sursri citate, ca urmare a prelungirii pistei, va fi construit si un gard inteligent de 2.560 de metri pentru securizarea perimetrului aeroportului. De asemenea, vor fi achizitionate echipamente pentru intretinere si mentenanta.

“Avem o suma predefinita din fonduri europene pentru Aeroportul din Oradea care, din pacate, nu a fost accesata in ultiumii 4 ani. E pacat sa pierdem acesti bani, pentru ca se apropie finalizarea exercitiului financiar 2014 – 2020. Aceasta investitie este o completare a unui alt proiect de aproximativ 20 mil. EUR pe care l-am depus pentru finantare la finalul anului trecut”, a declarar Ilie Bolojan, presedintele Consiliului Judetean.

Studiul de Fezabilitate (SF) a fost realizat si receptionat si urmeaza depunerea cererii de finantare prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) axa 2.3.

Daca totul decurge conform graficului de implementare, din luna noiembrie a acestui an se va lucra la Proiectul Tehnic, iar din primavara anului 2022, vor incepe efectiv lucrarile la pista de decolare/aterizare.

Valoarea totala estimata a proiectului este de 26,98 mil. EUR, din care aproximativ 20 mil. EUR reprezinta fonduri europene.