HORA: industria HoReCa trebuie sa functioneze la 30% din capacitate, indiferent de cat este procentul de persoane infectate cu Covid

Imagine de Free-Photos de la Pixabay

Industria turismului trebuie sa beneficieze de despagubiri in regim de urgenta si orice inchidere a activitatii in HoReCA face si mai grea restartarea si arunca si mai multi angajati in somaj si operatori in faliment, a declarat presedintele Organizatiei Patronale a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania, HORA, Daniel Mischie.

Consideram ca HoReCa trebuie sa fie desprinsa de principiul 3% si HoReCa sa poata functiona la 30% din capacitate, indiferent de cat este procentul de persoane infectate cu Covid. Orice inchidere a activitatii in HoReCa, practic face si mai grea restartarea si arunca si mai multi operatori si mai multi angajati in faliment, respectiv in somaj sau in situatia de a parasi aceasta tara, a declarat Mischie.

El a subliniat astfel ca este momentul in care HoReCa are nevoie de ajutor, de despagubiri pentru daunele care i-au fost aduse de Guvernul Romaniei, momentul in care sa poata beneficia de principiul taxe zero pentru salariul minim, si precizeaza ca au fost initiate procedurile pentru a actiona statul in judecata.

Reprezentantul HORA a precizat ca intre 70.000 si 100.000 de angajati din industria turismului s-au reorientat spre alte domenii sau chiar au ales sa paraseasca tara si 15.000 de unitati nu se vor mai redeschide niciodata.

El a subliniat ca, in acest sens, se discuta de un ajutor pentru industria turismului, care de fapt este “o despagubire” pentru faptul ca este restrictionata, dar concretizarile lipsesc cu desavarsire.

Presedintele HORA a mai mentionat ca se poarta discutii si cu autoritatile locale, in contextul in care unitatile din turism platesc taxe si impozite la bugetul local chiar daca ele sunt restrictionate.