Formularul PLF va fi obligatoriu din 20 decembrie la intrarea în România

Guvernul a adoptat ordonanța de urgență pentru implementarea formularului digital (PLF) care va fi obligatoriu începând cu 20 decembrie pentru persoanele care intra în Romania, documentul fiind utilizat deja în 18 state din UE. “Prin intermediul său vom eficientiza anchetele epidemiologice și DSP-urile vor putea identifica și lua legătura mai ușor cu persoanele care au intrat în contact în timpul călătoriei cu un cetățean infectat”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă.
Alte declarații ale premierului cu ocazia adoptarii:
“Formularul digital de intrare în România implementat în România este dezvoltat de STS și trebuie completat de toate persoanele care intră în România și călătoresc cu avionul, trenul, mijloacele de transport pentru persoane rutiere sau navale.
Acest document poate fi completat electronic accesând site-ul plf.gov.ro, urmând a fi completat și prezentat la intrarea în țară personalului autorizat din punctele de trecere a frontierei. Datele completate în formular sunt accesate doar de angajații autorizați ai DSP și pot fi folosite strict cu scopul desfășurării anchetelor epidemiologice.”

Ce este PLF

Passenger Locator Form a fost implementat în mai multe țări europene, de exemplu, a fost utilizat de românii care au fost în Grecia sau Italia vara aceasta.

Autoritățile de sănătate publică folosesc PLF pentru a facilita urmărirea contactelor atunci când pasagerii sunt expuși la COVID în timpul călătoriei cu avionul, trenul, maritim sau fluvial, cu autobuzul sau masina privata. Informațiile pe care călătorii le completează în acest document pot fi folosite de autoritățile de sănătate publică din țara de destinație pentru a-i contacta rapid.

Țările care implementează în prezent PLF permit ca acest document să fie aratat atat pe hârtie cat și digital utilizand formularul digital unic european de localizare a pasagerilor (EU dPLF).

Cum se face? Pentru țările/regiunile care au propriul sistem PLF, site-ul european PLF redirecționeaza către site-ul național. Trebuie să vă înregistrați cu o adresă de e-mail și o parolă valide, după care veți primi un e-mail de confirmare la adresa de e-mail furnizată.

Ce date trebuie completate în PLF
Informații conexe mijlocului de transport și călătorie
Informații personale
Informații de contact
Informații despre adresa permanentă
Reședința anterioară
Adresă temporară
Însoțitori de călătorie
Persoană de contact în caz de urgență