Doar 60% dintre unitatile de cazare sunt deschise de sarbatori

Imagine de Tomasz Proszek de la Pixabay

Peste 60% din unitatile de cazare sunt deschise de sarbatori la capacitate maxima, iar 49% dintre acestea ofera pachete speciale pentru sarbatorile de iarna, cu pana la 15% mai mici decat anul trecut, conform unui studiu realizat in luna noiembrie de catre platforma de rezervari hoteliere Travelminit.ro.

De Craciun, 34% dintre hotelieri confirma ca unitatea lor de cazare este complet sau partial ocupata, pe cand 12% sunt doar partial ocupate, deoarece functioneaza cu o capacitate redusa, iar 17% dintre unitati nu sunt deschide in perioada Craciunului.

De Revelion exista un grad mai mare de ocupare al unitatilor de cazare, si anume 38%, iar 10% dintre hotelieri au unitatea de cazare partial ocupata pentru Revelion, deoarece functioneaza cu o capacitate redusa. Peste 12% dintre acestia confirma ca nu sunt deschisi in perioada Revelionului.

Pentru atragerea romanilor de sarbatori, hotelierii au pregatit pachete speciale. Astfel, peste 30% dintre unitatile de cazare respondente ofera activitati specifice sarbatorilor de iarna, precum plimbari cu sania trasa de cai, vin fiert servit la caldura semineului, program de colinde etc.

Peste 35% dintre pachete ofera pensiune completa sau demipensiune cu preparate specifice sarbatorilor de iarna, inclusiv cine festive de Craciun.

Conform situatiei actuale, serviciile SPA sunt excluse din pachete, doar 4% dintre hotelieri confirma ca ofera servicii wellness, in functie de reglementarile in vigoare la momentul sejurului.

Majoritatea romanilor au optat pentru vacanta de sarbatori pentru minim 3 nopti de cazare, astfel peste 65% dintre toate rezervarile intregistrate de hotelieri sunt efectuate pentru 3-5 nopti, iar 33% dintre rezervari sunt efectuate pentru 1-2 nopti.

Pretul mediu pentru un sejur de sarbatori este intre 400 si 650 RON pentru 2 persoane, 58% dintre hotelieri confirmand acest lucru.

Dintre rezervarile efectuate, 33% au o valoare intre 651-1400 RON/2 persoane, iar 9% dintre hotelieri confirma ca pachetele cumparate au o valoare de peste 1.400 RON.

45% dintre hotelieri ofera conditii de rezervare flexibile, fara avans sau cu anulare gratuita. Lucru foarte apreciat de turisti, deoarece 59% dintre rezervarile efectuate pana acum de sarbatori s-au finalizat inainte cu 48 de ore de check-in. O alta masura pentru sporirea rezervarilor de iarna este reducerea preturilor in prag de sarbatori, precum si actualizarea preturilor in oferta pentru anul urmator. Aproximativ 20% dintre hotelieri pregatesc oferte speciale si oferte sezoniere de tip last minute si early booking, iar 12% au inclus in pachetele oferite servicii extra, precum: drumetii, inchirieri biciclete, folosirea piscinei exterioare gratuit etc. Din studiu reiese ca 54% dintre hotelieri sunt optimisti pentru anul viitor si spera ca turismul isi va reveni treptat, incepand cu luna februarie, iar 33% nu stiu cand va reveni turismul la conditiile cu care au fost obisnuiti inainte de pandemie.

EnglishRomanian