Agentiile de turism nu sustin obligativitatea pasagerilor de a avea un „pasaport de vaccinare anti-Covid”

Imagine de Angelo Esslinger de la Pixabay

Vaccinarea sau certificatele de vaccinare nu ar trebui sa fie obligatorii pentru a calatori (odata ce vaccinarea este disponibila pe scara mai larga), sustin agentiile de turism afiliate ANAT.

Potrivit acestora, calatorii vaccinati sau cei cu imunitate dovedita ar trebui insa sa fie scutiti de interdictiile de intrare, testare si restrictii de carantina in conformitate cu cele mai recente cunostinte stiintifice asupra capacitatii reduse a celor vaccinati de a raspandi in continuare virusul.

Peste 60 de organizatii de turism din Uniunea Europeana au elaborat un set de recomandari concrete pentru redeschiderea calatoriilor si turismului in Europa si solicita crearea unui grup de lucru operativ coordonat de Comisia Europeana pentru restabilirea libertatii de circulatie.   Alianta ”The European Tourism Manifesto” (Manifestul Turismului European), un grup format din peste 60 de organizatii publice si private de turism, care reprezinta vocea sectorului turistic in Europa, a elaborat o serie de recomandari comune pentru statele membre UE cu privire la modul de relansare a calatoriilor si turismului in Europa din timp, pentru vara anului 2021.

In centrul recomandarilor se afla elaborarea unei foi de parcurs a UE pentru restabilirea in conditii de siguranta a calatoriilor, odata ce tarile ies din blocajele nationale.

Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) este membru al Aliantei Manifestul Turismului European prin intermediul ECTAA (Asociatia Europeana a Agentiilor de Turism si Touroperatorilor).

Un grup de lucru coordonat de catre Comisia Europeana, dedicat restabilirii liberei circulatii a persoanelor, ar conduce la dezvoltarea si la punerea in aplicare a foii de parcurs si ar oferi evaluari continue bazate pe risc si pe cele mai recente date stiintifice.

Recomandarile comune prezentate de Alianta Manifestul Turismului European au fost impartasite cu guvernele UE inainte de doua discutii cruciale – o videoconferinta a liderilor europeni in perioada 25-26 februarie precum si o reuniune extraordinara a ministrilor turismului la 1 martie. Recomandarile solicita grupului operativ sa urmareasca progresul si impactul campaniilor de vaccinare in curs de desfasurare, precum si masurile de atenuare, cum ar fi testarea si carantina, pe baza nivelurilor de risc in UE si la nivel international.

Un rezumat al recomandarilor adresate statelor membre UE include:

  1. Crearea unui grup operativ al UE pentru restabilirea libertatii de circulatie a persoanelor – Un grup de lucru coordonat de Comisia Europeana pentru restabilirea liberei circulatii a persoanelor, pentru a dezvolta si implementa un plan de reluare a calatoriilor si o foaie de parcurs de recuperare.
  2. Coordonarea restrictiilor de calatorie – este necesara urgent o coordonare europeana imbunatatita si eficienta a restrictiilor si a cerintelor de calatorie pentru a facilita reluarea calatoriilor si a turismului (care contribuie cu 9,5% din PIB-ul UE) si pentru a oferi predictibilitate atat calatorilor, cat si intreprinderilor de turism, precum si angajatilor acestora.
  3. Testare: Un cadru UE armonizat pentru testarea legata de calatorii ar trebui sa cuprinda urmatoarele: statele membre sa asigure testarea la preturi accesibile, capacitatea suficienta, recunoasterea reciproca a testelor intre statele membre si munca continua la nivel international pentru recunoasterea reciproca a testelor; validarea utilizarii antigenului si a altor teste rapide in scopuri de calatorie si turism este urgent necesara, alaturi de evaluarea regulata a testelor acceptate pe masura ce eficacitatea testului se imbunatateste (teste tip LAMP, de exemplu). Specificitatea si sensibilitatea testelor rapide de antigen este acum peste 90%. De asemenea, este important sa subliniem ca obiectivul este mai degraba de a depista cazurile pozitive decat de a diagnostica, reducand astfel riscul ca populatia care calatoreste sa raspandeasca virusul in continuare.
  4. Certificate E-Health: coordonarea UE a initiativelor nationale este urgent necesara pentru a evita aparitia a 27 de certificate de sanatate diferite care sa acopere testarea, vaccinarea si / sau imunitatea – DG SANTE (Directia Generala pentru Sanatate si Siguranta Alimentara a Comisiei Europene) trebuie sa preia conducerea si sa colaboreze cu DG MOVE (Directia Generala pentru Mobilitate si Transport) si DG GROW (Directia Generala pentru Piata Interna, antreprenoriat si IMM-uri) la crearea unui sistem european interoperabil care sa permita o verificare rapida si digitala a vaccinarii calatorilor si / sau a statutului testelor; vaccinarea sau certificatele de vaccinare nu ar trebui sa fie obligatorii pentru a calatori (odata ce vaccinarea este disponibila pe scara mai larga), dar calatorii vaccinati sau cei cu imunitate dovedita ar trebui sa fie scutiti de interdictiile de intrare, testare si restrictii de carantina in conformitate cu cele mai recente cunostinte stiintifice asupra capacitatii reduse a celor vaccinati de a raspandi in continuare virusul.
  5. Deschiderea coordonata a activitatilor turistice:  Odata ce situatia de sanatate o permite, este crucial sa reincepem activitatile turistice si de agrement, alaturi de restabilirea libertatii de circulatie pentru cetatenii UE.