OG privind acordarea de sprijin financiar pentru intreprinderile din domeniul turismului si alimentatiei publice a fost publicata in Monitorul Oficial

Imagine de Nattanan Kanchanaprat de la Pixabay

Ordonanta de Urgenta a Guvernului 10/2021, privind unele masuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru intreprinderile din domeniul turismului si alimentatiei publice, care modifica OUG 224/2020, a fost publicata in Monitorul Oficial.

“Fondurile pentru despagubiri totalizeaza 1 mld. RON. Daca suma cererilor de despagubire va depasi aceasta suma, atunci firmele vor primi bani proportional cu cererea lor de finantare”, a declarat Claudiu Nasui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, imediat dupa aprobarea noului act de catre Guvern.

Masura este binevenita, insa este mult prea putin avand in vedere ca nevoia sectorului este de 4-5 ori mai mare. Iar, daca ne luam dupa OUG, cei 20% pentru care sunt eligibili operatorii se transforma in cel mult 5% acoperire din pierderi.

Principiul este unul simplu: statul vrea sa dea 20% din diferenta pe cifra de afaceri dintre 2020 si 2019, dar pentru acesti bani, operatorii trebuie sa mai supravetuiasca inca 2 ani, dupa ce banii fusesera promisi pentru iunie-iulie 2021.

Operatorii din turism si alimentatie publica au avut de ales intre principiul “primul venit, primul servit” sau “bani pentru toata lumea”. Si au ales bani pentru toata lumea, in ideea ca vor fi mai multi bani, iar acestia vor veni in timp util.

Problema cea mai delicata este ca termenul s-a impins cu 6 luni fata de termenele afirmate anterior. Era vorba initial de deschiderea aplicatiei pana in 30 iunie 2021, cu plata la 30 de zile. Iar acum vorbim de semnarea contractelor pana la finele anului si platile pana la 30 iunie 2022. Sa ma ierte Dumnezeu, cati vom mai supravietui pana atunci?, se intreaba seful agentiilor de turism din Romania.

Pe de alta parte, au inclus si aici sa mearga pe activitati eligibile si licentiate si autorizate. Adica nu este suficient sa ai codul CAEN, ci si sa fi desfasurat activitate pe el.

Din calculele facute de ANAT prin septembrie-octombrie, exista un necesar de aproximativ 800-900 mil. EUR, adica undeva la 4 – 4,5 mld. RON, pentru a se acoperi cei 20% din ce spuneau autoritatile.

Dupa aplicatie ar trebui sa primesti 20% din cifra de afaceri. Adica daca ai cifra de afaceri negativa 2020 vs. 2019, esti indreptatit sa ceri 200.000 RON, iar din acestia vei primi 40 sau 50.000 RON, iar pentru acesti bani trebuie sa-ti asumi sa continui activitatea inca vreo 2 ani.

“Pe acest principiu, cei mici vor primi apa de ploaie, iar cei mari care sunt principalii contributori la bugetul de stat, nu vor mai putea sustine activitatea. Pe de alta parte, vom putea vedea in piata si restaurante care nu vor primi decat 500-1.000 RON daca ne luam dupa metoda de calcul”, mai spune Dumitru Luca.

Potrivit sefului ANAT, noua ordonanta este un amestec de lucruri bune si rele, pentru ca se pare ca statul a fost de acord sa nu excluda de la eligibilitate firmele care au datorii.