Turismul romanesc afectat de schimbarile climatice

Conform Strategiei nationale a Romaniei privind schimbarile climatice 2013-2020, publicata pe data de 26 august in Monitorul Oficial, temperaturile extreme vor afecta obiectivele turistice din statiunile de coasta si cele montane, specializate in sporturi de iarna.
Cercetatorii in turism considera ca unele regiuni din Romania vor inregistra pierderi ca rezultat al schimbarilor climatice, in vreme ce altele vor inregistra castiguri. Majoritatea partiilor de schi din zona montana Bucegi si Postavaru se afla la altitudini joase, ceea ce va insemna ca vor fi necesare investitii pentru a produce zapada artificiala, astfel incat sa contracareze incalzirea climei montane, insa, pe de alta parte, partiile de schi aflate la o altitudine mai mare, precum Sinaia sau Balea, vor profita de un aflux sporit de turisti.
Potrivit aceluiasi document, lacurile terapeutice ar putea seca in contextul fenomenului de incalzire globala ducand la pierderi pentru statiunile balneare si turismul terapeutic. 
O amenintare suplimentara legata de schimbarile climatice o constituie impactul asupra transporturilor si infrastructurii, care se reflecta si asupra sectorului turistic.
Se recomanda ca statiunile sa-si diversifice produsele turistice, pentru a fi mai putin vulnerabile la efectele schimbarilor climatice.
In ansamblu, principalele efecte ale schimbarilor climatice precum: temperaturile in crestere, reducerea stratului de zapada, frecventa si intensitatea sporita a evenimentelor extreme, cresterea nivelului marii si a temperaturii marii, reducerea biodiversitatii, incendii mai mari si mai dese ale padurilor etc., vor avea urmatoarele efecte negative asupra sectorului turistic din Romania:
– activitatile turistice vor avea o sezonalitate diferita;
– turistii se vor confrunta cu un disconfort termic;
– vor exista mai multe riscuri pentru sanatate;
– statiunile vor inregistra costuri mai mari cu incalzirea/racirea si aerul conditionat in functie de specificul lor;
– statiunile vor fi supra-aglomerate in unele zone si, in mare parte neocupate in alte zone;
– veniturile rezultate din turism vor scadea in zonele afectate, dar ar putea creste in zonele avantajate;
– statiunile destinate sporturilor de iarna vor avea mai putina zapada si vor inregistra costuri suplimentare pentru producerea zapezii artificiale;
– sezonul turistic de iarna va fi mai scurt;
– unitatile turistice vor avea costuri mai mari legate de asigurari si de restrangerea activitatii;
– evenimentele meteorologice extreme vor afecta infrastructura, patrimoniul istoric, patrimoniul arhitectural si caracterul sezonier;
– turismul din zona litoralului va fi afectat de pierderea unor zone de plaja datorate eroziunii costiere si costurile mai mari de intretinere a tarmului marii;
– atractiile turistice naturale vor suferi deteriorari.

Source: 9AM