Topul Mancarurilor 2018

Pe data de 17 aprilie, Restocracy a incheiat prima editie a competitiei “Topul Mancarurilor 2018” pentru Bucuresti. Compentia, inceputa pe 15 ianuarie, a durat 3 luni, iar la sfarsit au fost desemnate restaurantele cu cele mai bune feluri de mancare din categoriile si subcategoriile impuse.

Competitiile de acest fel, pentru desemnarea celor mai bune feluri de mancare din anumite categorii specifice, se fac in aproape toate tarile, in paralel cu competitiile pentru desemnarea celor mai bune (in general) restaurante din orasul sau zona respective, grupate pe tipuri de bucatarii sau specific dominant, de regula.

Daca evaluarile pentru desemnarea celor mai bune restaurante dupa specific se fac aproape intotdeauna inopinat si anonim, competitiile pentru desemnarea celor mai bune feluri de mancare se fac, in egala masura, atat inopinat si anonim, cat si printr-un sistem de inscriere voluntara si cu degustari deschise, restaurantele pregatindu-se din timp pentru aceste evaluari.

Pentru competitia “Topul Mancarurilor”, Restocracy a ales acest al doilea sistem, cu inscriere voluntara si cu evaluare deschisa, la vedere. Practic, prin acest sistem urmarim sa vedem care este nivelul maxim pe care un restaurant, respectiv cheful lor, pot sa-l atinga daca isi pun la contributie toata priceperea si resursele si fac un efort consistent, in ideea ca oricine ar putea beneficia de o astfel de experienta gastronomica, cel putin teoretic.

Competitia “Topul Restocracy al Mancarurilor” este organizata anual, in perioada ianuarie – aprilie, iar titlurile decernate restaurantelor castigatoare, “Cel mai bun fel specific pentru anul X” are valabilitate 1 an, pana la desemnarea urmatorilor castigatori ai respectivei categorii, in urmatorul an.

In cazul categoriilor cu mai multe subcategorii, nominalizarile si premiile vor fi acordate separat pe fiecare subcategorie: “Cea mai buna vita ne-japoneza din Bucuresti in anul 2018”, respectiv “Cea mai buna vita japoneza din Bucuresti in anul 2018”, ca exemplificare.

Daca e cazul, se acorda si niste mentiuni speciale pentru anumite feluri de mancare exceptionale restaurantelor care nu au castigat titlul la categoria respectiva, si mentiuni speciale “hors concours” pentru alte merite si realizari, cum ar fi serviciile sau feluri de mancare in afara concursului.

Restaurantele care au dorit sa concureze au trecut printr-un prim filtru, fiind admise in concurs in jur de 10 restaurante pentru fiecare categorie. Anul acesta competitia s-a facut doar pentru restaurantele din Bucuresti, insa va fi extinsa si la alte orase in anii urmatori.

Categoriile impuse, unele dintre ele cu subcategorii, sunt:

•    Sushi, Sashimi, Ramen si Udon (4 subcategorii separate, dar acelasi juriu – se prezinta simultan)
•    Paste si Risotto (2 subcategorii separate, dar acelasi juriu – se prezinta simultan)
•    Steak (2 subcategorii separate, vita nejaponeza si vita japoneza, dar acelasi juriu – se prezinta simultan)
•    Foie gras
•    Fructe de mare
•    Peste
•    Humus, Tabbouleh, Kibby (3 subcategorii separate, dar acelasi juriu – se prezinta simultan)

Aceste 7 categorii raman neschimbate de la o editia la alta („Seria Permanenta”), insa de-a lungul anului vor mai fi lansate competitii punctuale ("Seria Flotante"), pe cate o categorie, fie la initiativa unor restaurante, fie deschise de catre Restocracy. Modul de abordare, de evaluare si de lucru vor fi identice cu cele de la Seria Permanenta.

Evaluarea se face in doua etape: preselectia, in urma careia primele 3-5 restaurante intra in evaluarea finala. E important de mentionat ca se evalueaza exclusiv calitatea si prezentarea mancarii, si nimic altceva, cum ar fi ambianta, serviciile, preturile, vinurile etc.

Restaurantele pot prezenta si feluri de mancare ce nu sunt in meniul curent (existent la data competitiei), insa cu obligatia de a fi introduse in meniu felurile respective in cazul in care au castigat titlul sau o mentiune speciala.

Anul acesta au fost 37 de restaurante inscrise in concurs, multe dintre ele la mai multe categorii si subcategorii:

1.    Argentine
2.    AV8
3.    Avalon
4.    Belli Siciliani
5.    Benihana
6.    Borgo Margherita
7.    Caffe Citta
8.    Cherhanaua Ancora
9.    Dancing Lobster
10.    Edo Garden
11.    Fish House
12.    Ginger Sushi Bar & Lounge
13.    Ici et La
14.    Isoletta
15.    Joseph by Joseph Hadad
16.    JW Steakhouse
17.    Kanpai Bistro
18.    L’Atelier
19.    La Cantine de Nicolai
20.    La Cave de Bucarest
21.    La Estancia
22.    La Terrazza
23.    Le Bistrot Francais
24.    MAIZE
25.    Mesogios
26.    Osho
27.    Pasterra
28.    Poesia
29.    Prime
30.    Raionul de Peste
31.    Red Angus
32.    Roberto’s
33.    Sushiroom
34.    Vacamuuu
35.    Yoshi
36.    Yuki
37.    Zen Sushi

Anul acesta juriile au cuprins peste 70 de personalitati din aproape 30 de tari, cu peste 20 de ambasadori ai unor tari straine in Romania sau ambasadori roamani in strainatate, toti cu o indelungata experienta  de degustare in cele mai mari restaurante ale lumii. Niciun reprezentant al Restocracy nu face parte din aceste jurii.

Castigatorii Editiei “Topul Restocracy al Mancarurilor” Bucuresti 2018, Seria Permanenta, sunt:

Cele mai bune sushi si sashimi din Bucuresti in 2018 – Argentine
Cel mai bun ramen din Bucuresti in 2018 – Kanpai Bistro
Cel mai bun udon din Bucuresti 2018 – Yuki
Cele mai bune paste si cel mai bun risotto din Bucuresti in 2018 – Roberto’s
Cel mai bun foie gras din Bucuresti in 2018 – L’Atelier
Cel mai bun peste din Bucuresti in 2018 – Fish House
Cele mai bune fructe de mare din Bucuresti in 2018 – Isoletta
Cel mai bun steak (vita japoneza) din Bucuresti in 2018 – Benihana
Cel mai bun steak (vita nejaponeza) din Bucuresti in 2018 – Red Angus

Mentiuni speciale pentru:

Somonul salbatic de la Yoshi
Bucatini al coniglio della caccia de la Borgo Margherita
Risotto ai ricci di mare con bottarga de la Belli Siciliani
Legumele de la MAIZE
Supa de fructe de mare de la Raionul de Peste
Crevetii cu sos de lamaie si usturoi de la Mesogios
Lobsterul cu polenta de la Le Le Bistrot Francais
Macroul cu sos verde de la La Cave de Bucarest
King & Tiger Prawns de la Dancing Lobster

Mentiuni speciale “hors concours” pentru:

Pizza Margherita de la Borgo Margherita
Ciocolata spumoasa, cremoasa, crocanta, inghetata de arahide cu sare afumata si piment d`Espelette de la Le Bistrot Francais
Serviciul si ambianta de la Isoletta

Restocracy.ro este un site lansat in martie 2017, bazat pe un sistem de evaluare si prezentare a restaurantelor creat de catre George Butunoiu si asociatii sai. Produsul principal este "Lista Restocracy", adica Topul celor mai bune 200 de restaurante din Bucuresti. Pe langa aceasta Lista, Restocracy include numeroase alte liste cu restaurante, cafenele si diverse localuri: Marile gradini si terase, Localurile boeme, Restaurante child-friendly si multe, multe altele, articole si stiri, competitii si proiecte speciale etc.

In luna mai, Restocracy va lansa aplicatia integrala de mobil, Restocracy Mobile, cu toate listele principale din site, sistem de rezervare, de evaluare a restaurantelor de catre cititori, comentarii etc.
Source: Restocracy