Sighisoara mai are nevoie de fonduri pentru a finaliza reabilitarea zidului Cetatii

Datorita ploilor abundente din acest an, o portiune de 35 mp din zidul Cetatii s-a surpat iar alte portiuni din zid risca sa se surupe daca nu vor fi reabiliate. Primarul Sighisoarei, Dorin Danesan, atrage atentia ca fara sprijin din partea autoritatilor centrale si chiar europene, intreaga cetate are de suferit deoarece bugetul local nu poate suporta singur cheltuielile de reabilitare a acestui obiectiv.

Suma necesara pentru lucrarile de refacere a zidului prabusit se ridica la 20 miliarde ROL. Ministerul Lucrarilor Publice a alocat 6,2 miliarde ROL, din programul “Romania frumoasa” au fost alocati 2 miliarde ROL, primaria Sighisoara a alocat 1 miliard ROL iar 2 miliarde ROL au fost alocati de catre CJ Mures, a declarat Dorin Danesan, primarul Sighisoarei.

UNESCO, pe lista caruia se afla si Cetatea Sighisoarei, ca parte a patrimoniului cultural mondial, nu a oferit nici un sprijin autoritatilor de la Sighisoara. Pentru a face parte din patrimoniul UNESCO, autoritatile locale platesc o taxa de 800 USD pe an. Primarul Sighisoarei a precizat ca Cetatea din Sighisoara, singura cetate medievala locuita din Europa, ar putea fi retrasa de pe lista UNESCO.

Autoritatile locale de la Sighisoara au pus problema reabilitarii si consolidarii Cetatii inca de acum patru ani, in acest scop, in 2002 a fost comandat un studiu de fezabilitate care sa stabileasca lucrarile necesare si costurile aferente. Solicitarea a fost avansata Ministerului Culturii, care pana in prezent nu a efectuat studiul.
Source: Curentul