Investitorii americani considera ca operatorii de cazinouri ar rentabiliza litoralul romanesc prin extinderea sezonului

Victor Jackovich, expert la Centrul pentru Studii Strategice Internationale din Washington si reprezentantul SUA in Consilul Consultativ pentru Afaceri al Uniunii Europene pentru Europa de Sud-Est, a declarat ca investitorii americani ar investi pe litoralul romanesc in cazinouri, considerand ca este singura afacere profitabila insa asteapta ca hotelurile locale sa se asocieze cu mari lanturi europene si nu exclud nevoia unor facilitati fiscale.

Investitorii americani sunt interesati de crearea de structuri turistice integrate, care sa cuprinda hoteluri, cazinouri, sali de conferinte, centre de sanatate si de agrement. Din acest punct de vedere, Romania detine un avantaj concurential, intrucat in Turcia si in Israel cazinourile sunt interzise iar in Grecia densitatea cladirilor cu destinatie turistica nu permite crearea unor structuri integrate noi iar investitia ar fi mult prea scumpa.

Victor Jackovich considera ca in general investitiile pe litoralul romanesc al Marii Negre nu sunt profitabile doarece sezonul este prea scurt.

Conform Codului Fiscal, agentii care desfasoara activitati de tipul barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor, cazinourilor sau pariurilor sportive, la care impozitul pe profit reprezinta mai putin de 5% din nivelul veniturilor, sunt obligati la plata unui impozit de 5% aplicat la veniturile realizate.

Potrivit datelor oficiale valabile la sfarsitul anului 2005, in Romania functioneaza legal 21 de cazinouri, cele mai multe infiintate in perioada 1992-1994, dintre care 13 in Bucuresti. Pentru comparatie in Ungaria exista doar 3 cazinouri.
Source: Curierul National