Rosia Montana a fost inscrisa in lista indicativa a Romaniei pentru patrimoniul UNESCO

Pe data de 5 februarie, Ministerul Culturii si Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor au comunicat catre Centrul Patrimoniului Mondial de la Paris inscrierea peisajului cultural minier Rosia Montana in lista indicativa a Romaniei pentru Patrimoniul Mondial UNESCO.
Demersul vine dupa ce localitatea Rosia Montana, pe o raza de 2 km, a fost clasata ca sit in categoria A, in noua Lista a Monumentelor Istorice, dupa cum a anuntat recent ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu.
"Rosia Montana a fost cel mai activ centru minier al Muntilor Apuseni, incepand de la primele exploatari, din Epoca Bronzului, continuand in Antichitate si perioada medievala, in Epoca Moderna si pana in trecutul recent. Mineritul traditional, bazat pe initiativa familiilor si a micilor asociatii de mineri, s-a incheiat odata cu nationalizarea, in 1948, fiind urmat de o alta forma de minerit, industrial, la scara mare, incheiat in 2006. La Rosia Montana avem de a face, asadar, cu unul dintre cele mai longevive situri miniere traditionale cunoscute in ziua de azi. Anduranta sa particulara se reflecta intr-o interconectare sistematica si profunda intre fundalul natural si fenomenele culturale – din adancul muntilor si pana la suprafata, de la morfologia peisajului si pana la flora si fauna locului si la comunitatile umane locale, totul poarta amprenta interactiunii semnificative dintre om si mediul natural, care a generat unul dintre cele mai bogate si spectaculoase peisaje culturale ale Romaniei, semnificativ in context global", spune Ministerul Culturii.
Potrivit Ministerului, atributele definitorii ale sitului sunt galeriile miniere – de exploatare, de asistenta, de aerisire si de evacuare a apei – excavate incepand din perioada romana si continuate in perioada medievala si moderna, peisajul roman de suprafata, peisajul industrial istoric, si targul minier Rosia Montana.
Galeriile sapate in masivele muntoase din jurul localitatii insumeaza mai mult de 80 km din care 7 km dateaza din Antichitate, alcatuind cel mai vast si mai important sistem de exploatare miniera cunoscut din lumea romana, precizeaza Ministerul Culturii.
Conform evaluarilor, Rosia Montana indeplineste 5 dintre criteriile stabilite de UNESCO pentru ca un sit sa poata fi inscris in Lista Patrimoniului Mondial. 
Potrivit Ministerului Culturii, inscrierea in Lista indicativa nationala este primul pas procedural in vederea includerii in Patrimoniul Mondial si constituie momentul initial al unui proces de cercetare aplicata, evaluare si instituire a unor mecanisme eficiente de gestiune pe termen lung. La finalul acestui proces, care poate dura cativa ani, statul roman poate inainta dosarul de candidatura catre Centrul Patrimoniului Mondial.
In ultimii 25 de ani, strategia UNESCO privind Patrimoniul Mondial, prioritatile si criteriile de acceptare a unui sit in Lista Patrimoniul Mondial s-au schimbat si s-au actualizat. „Romania trebuie, pe de-o parte, sa prezinte propuneri viabile si remarcabile potrivit criteriilor si viziunii UNESCO de la nivelul anului 2016 si, pe de alta parte, sa garanteze conservarea si calitatea managementului siturilor deja inscrise in Lista Patrimoniului Mondial, astfel ca cele doua institutii declanseaza procedura de revizuire si actualizare a listei indicative a Romaniei.
In prezent pe pe Lista Patrimoniului Mondial a Organizatiei Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura, UNESCO, se afla:
– Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (inscrisa in 1991), 
– ansamblul de sate cu biserici fortificate din Transilvania (1993, 1999), 
– Manastirea Horezu (1993),
– bisericile din nordul Moldovei (1993), 
– cetatile dacice de la Orastie (1999),
– bisericile maramuresene din lemn (1999) 
– centrul istoric al orasului Sighisoara (1999).

Source: Daily Business