Localitatea Colibita ar putea redeveni statiune turistica de interes local

Autoritatile bistritene asteapta aprobari pentru declararea Colibitei drept statiune de interes local, aceasta fiind una din cele doua zone ale tarii cu cel mai pur aer, unde insa locurile de cazare sunt putine fata de numarul turistilor care ar vrea sa isi petreaca la munte cateva zile la relaxare.
Localitatea Colibita, situata la o altitudine de 900 m, este poarta de intrare in Muntii Calimani. Din 1923, Colibita a functionat ca statiune balneo-climaterica pana in 1975, insa apoi constructiile s-au degradat, iar in 1980, intreaga asezare, inclusiv statiunea, au disparut cu totul, aici fiind amenajat un lac de acumulare, iar satul a fost stramutat.
Totusi, numarul mare de turisti si frumusetea zonei au determinat autoritatile sa se implice pentru reatestarea statiunii Colibita, conform actualelor legi. In prezent, Colibita poate fi declarata doar statiune turistica de interes local, doarece nu indeplineste cerintele unei statiuni de interes national. 
Pana in urma cu 10 ani, la Colibita erau doar circa 50 de case ale localnicilor stramutati, insa in ultimii 10 ani zona s-a dezvoltat si au fost construite aproximativ 400 de case de vacanta, vile si pensiuni. Pe malul lacului s-a construit un complex turistic privat, unde o noapte de cazare costa circa 70 RON, in timp ce un bungalow de lux cu vedere la lac costa circa 450 RON.
Numarul locurilor de cazare este insa foarte mic fata de cerere, deoarece, potrivit autoritatilor, tot mai multi turisti ar dori sa petreaca la munte cateva zile de relaxare.
Turistii pot face excursii in zona, drumetii, ciclism montan, caiac, alpinism, pescuit, plimbari cu sania, dar si plimbari cu barca pe lac.
Povestile celor care s-au vindecat de tuberculoza datorita proprietatilor curative ale aerului din zona au fost confirmate printr-un studiu comandat de Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud, care a vrut sa vada daca aerul de la Colibita este intr-adevar special.
„In urma studiului de aer a rezultat ca valoarea concentratiei maxime de ozon masurata in Colibita este de 90 micrograme/m3. Valoarea medie in Romania este de 72,6 micrograme/m3. Peste 120 micrograme/m3 aerul nu mai este respirabil. O concentratie asemanatoare de ozon in aer si un aer la fel de pur se mai gaseste in Soveja (Vrancea). Aceste cote sunt similare cu cele din Alpi” a declarat presedintele CJ Bistrita-Nasaud, Emil Radu Moldovan.
CJ Bistrita-Nasaud a investit peste 200.000 RON pentru infiintarea unui punct farmaceutic, a unui punct de prim-ajutor si a unui punct Salvamont in localitatea Colibita – conditie obligatorie pentru ca zona sa poata fi declarata statiune de interes local, alaturi de existenta unui numar minim de 100 de locuri de cazare acreditate.
Documentatia pentru declararea Colibitei statiune de interes local a fost deja depusa la Autoritatea Nationala pentru Turism si autoritatile asteapta acum aprobarile.
In strategia de dezvoltare a judetului Bistrita-Nasaud pentru perioada 2014-2020 se precizeaza ca localitatea Colibita ofera conditii optime pentru dezvoltarea unui domeniu schiabil, autoritatile intentionand sa realizeze aici 13,8 km de partii de schi si montarea a 7 instalatii de transport pe cablu – 10 telegondola, 3 telescaune si 3 teleschiuri.
Potrivit legendei, in anul 1883, o fetita din Bistrita, fiica unui sas instarit, Hans Lewi, s-a vindecat de tuberculoza datorita aerului din aceasta zona, extrem de bogat in ozon. Cazul a facut multa valva la acea vreme, iar dupa putin timp si Erika Schuller, o arhitecta din Bistrita, a scapat de teribila boala a vremii si a construit in zona un sanatoriu cu 16 camere, unde erau tratati bolnavii de tuberculoza. Sanatoriul a functionat pana in 1944, cand a fost distrus de un incendiu in timpul Razboiului.

Source: Mediafax