Agentii economici din sectorul turismului si cei din alimentatie publica doresc ca impozitul specific sa fie unul de tip optional

Noul sistem de impunere a fost initiat in Parlament, sub forma unei propuneri legislative privind impozitul specific unor activitati, cu intentia sa fie aplicat incepand cu luna ianuarie a acestui an, insa, din cauza unei intarzieri in discutiile parlamentare, noile impozite nu vor mai fi aplicate din prima zi a anului 2016, ci cel mai devreme din primavara, posibil din luna martie 2016.
In prezent se discuta modificarile solicitate, o decizie in acest sens fiind preconizata pentru perioada imediata. Printre aceste modificari se numara: restaurantele si hotelurile sa aiba la dispozitie o perioada in care sa decida daca vor sa fie impozitate dupa actualul sistem sau opteaza pentru impozitul fix pregatit de autoritati, iar micile pensiuni, baruri, pizzerii si shaormerii, excluse din categoria firmelor care pot plati noul impozit, sa fie reintroduse in categoria beneficiarilor, tot cu drept de optiune.
In forma avansata initial, de noile impozite urmau sa beneficieze toti operatorii din turism si din industria serviciilor de alimentatie, dar proiectul a fost modificat ulterior, cu excluderea din categoria beneficiarilor a microintreprinderilor.
Un document oficial releva insa ca microintreprinderile pot fi reintroduse in categoria firmelor care sa achite viitorul impozit, la acest moment fiind luata in calcul o noua modificare a proiectului inainte sa fie aprobat de Parlament.
Atat microintreprinderile, cat si ceilalti operatori din industria hoteliera si a restaurantelor vor avea insa posibilitatea de a opta intre actualul sistem de impozitare si impozitul fix.
Modificarile sunt generate inclusiv de faptul ca o parte dintre firme se tem de viitorul impozit, gandindu-se la efectele negative ale impozitului forfetar introdus de Guvern in 2009, la initiativa ministrului de atunci al Finantelor, Gheorghe Pogea, rezulta din document.
In 2009, Guvernul a decis ca firmele sa achite un impozit minim anual cuprins intre 2.200 RON, daca au venituri totale de pana la 52.000 RON, si 43.000 RON, pentru venituri de peste 129 mil. RON. Suma minima impusa la plata a determinat peste 130.000 de firme sa isi suspende activitatea in acel an. Impozitul forfetar al lui Pogea a fost eliminat in octombrie 2010, trecandu-se la impozitul pe profit.

Source: Profit