Rosia Montana a fost declarata monument istoric de interes national

Adrian Balteanu, consilier al ministrului Culturii pentru probleme de Patrimoniu  a declarat ca intreaga localitate Rosia Montana, pe o raza de 2 km, a fost declarata monument istoric de interes national. „Pe un astfel de sit orice exploatare miniera este exclusa”, a adaugat Adrian Balteanu.
Decizia reprezinta o noua lovitura pentru compania Gabriel Resources care intentiona sa extraga de la Rosia Montana aproximativ 300 de tone de aur si 1.400 tone de argint pe o perioada de 16 ani, prin utilizarea a 12.000 de tone de cianura pe an.
Potrivit expertilor, acest proiect prezinta riscuri de poluare si risca sa distruga o serie de galerii miniere care dateaza din epoca romana, unice in Europa.
Profesorul de istorie Ioan Piso, unul din oponentii proiectului anuntat de Gabriel Resources, a declarat ca Rosia Montana a figurat pe lista monumentelor istorice pana in 2004, cand sit-ul a fost scos de pe aceasta lista, una din numeroasele ilegalitati care au avut loc pe parcursul acestui proiect.
Contactati de AFP, reprezentantii companiei Gabriel Resources nu au dorit sa comenteze decizia autoritatilor de la Bucuresti.
Dupa ce a asteptat timp de 15 ani o autorizatie a Ministerului Mediului care i-ar fi permis sa demareze lucrarile, in luna iulie a anului trecut compania canadiana a anuntat ca a demarat procedura de arbitraj international in dosarul Rosia Montana pentru a cere despagubiri din cauza „multiplelor incalcari ale tratatelor de investitii”.

Source: Economica