Amenintarea petrolului: aurul negru arunca economia mondiala in recesiune

Intreaga lume are ochii indreptati catre pretul petrolului, unul dintre cei mai temuti indicatori financiari ai momentului. Acesta a atins valori extrem de scazute, in ultimul timp, ceea ce i-a facut pe specialisti sa spuna ca, statistic vorbind, exista 70% sanse ca intreaga lume sa intre din nou intr-o perioada de recesiune economica. Lucrurile sunt cu atat mai grave cu cat productia de petrol este incurajata masiv, la nivel inalt, in ciuda faptului ca oferta a depasit ingrijorator de mult cererea.
pret petrolAtunci cand pretul petrolului este in cadere libera, soarta intregii economii globale este amenintata. Indiferent daca este vorba despre statele puternice sau cele emergente, despre companii mari sau mici, despre salariati, pensionari sau someri, siguranta financiara a tuturor este pusa in pericol. Tocmai de aceea, in ultimele zile, intreaga lume asista cu teama la evolutia pretului petrolului. Iar ceea ce se intampla nu este deloc incurajator.
„Nu este vorba despre speculatii sau previziuni, nu este vorba despre pesimism sau exagerari. Este vorba despre statistici. Deci istoria a dovedit ca atunci cand pretul petrolului scade sub 35 de dolari pe baril, atunci exista o sansa mai mare de 70% sa urmeze o perioada de recesiune a economiei mondiale. Iar pretul petrolului a scazut sub 35 de dolari pe baril”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro analistul economic Tudor Ionescu.  
In functie de pretul petrolului se stabilesc cursul de schimb, somajul, disponibilizarile sau investitiile
In functie de evolutia pretului petrolului se stabilesc bugetele si planurile de afaceri deopotriva pentru companii si tari. La pretul petrolului se raporteaza intreaga lume atunci cand se vorbeste despre cursul de schimb valutar, somaj, disponibilizari, investitii sau deficite. Iar realitatea este ca lucrurile au mers spre rau, in ultimul an.
„In 2015 a existat un trend al recordurilor negative. In primul rand, s-a simtit o cadere cu 50% fata de maximul anului 2014. Apoi, calculele globale, de final de an, au aratat si o scadere de aproape 40% fata de nivelul de la inceputul anului. In ultimele 18 luni, pretul petrolului a scazut cu 70%. Tot cu aceste procente s-au prabusit si gigantii din domeniile conexe: companiile de productie, de exploatare, de servicii sau transport au suferit pierderi masive, greu de stabilizat”, continua analistul economic.
Tarile care produc sau exporta petrol incearca sa reduca dependenta bugetului fata de pretul petrolului
Acelasi impact negativ s-a simtit in mod direct si asupra tarilor care exporta sau produc petrol. In cazul statelor exportatoare, deficitele bugetare au atins cote alarmante, iar monedele nationale au intrat in picaj, iar Rusia este un exemplu elocvent. Tari precumIran sau Arabia Saudita incearca solutii alternative, care sa reduca dependenta bugetara fata de exportul de petrol.  Toate aceste tari isi ajusteaza acum nivelul estimat al pretului petrolului, pentru a putea face fata provocarilor care urmeaza, pentru ca la nivel international se fac presiuni pentru cresterea nejustificata a productiei de petrol.
„Productia petrolului a avut o crestere brusca la sfarsitul lui 2013, cand media zilnica la nivel de productie a fost cu trei milioane de barili mai mare decat media anilor anteriori. Gigantii din domeniu produceau si cu sase milioane de barili mai mult pe zi. In doi ani, productia de petrol s-a majorat cu 5%, cererea a fost depasita cu mult de oferta, dar productia continua in acelasi ritm alert”, explica analistul economic.
De altfel, chiar si faptul ca nu exista o cerere competitiva de petrol este un semnal ca ar urma o recesiune economica. Cu toate acestea, expertii din domeniu estimeaza o majorare a excedentului de petrol cu 1,8 milioane de barili pe zi. Aceste cifre sunt justificate de OPEC – Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol, prin faptul ca este permisa de tehnologia moderna de exploatare a petrolului. Potrivit OPEC, aceasta majorare era necesare pentru a iesi in intampinarea cererii potentiale care, in lipsa acestui avans, ar fi depasit oferta chiar anul acesta. Mai mult, aceeasi organizatie militeaza pentru liberalizarea productiei prin eliminarea limitarii zilnice, fapt care s-ar putea concretiza chiar anul acesta. O asemenea schimbare poate conduce la un excedent de petrol atat de mare incat poate reduce pretul petrolului la cel mai redus nivel din toate timpurile.

Source: Imopedia/Media