Investitii record, in imobiliarele din estul Europei: peste 9,55 miliarde euro, in 2015

Statele din Europa Centrala si de Est (cu exceptia Rusiei) au reintrat puternic in atentia marilor jucatori imobiliari: investitiile au depasit 9,55 miliarde de euro in decursul anului trecut, cresterea anuala fiind de 19%. Performanta Romaniei nu a atins nivelul din 2014 (an in care volumul investitiilor a fost surprinzator de mare), insa analistii subliniaza ca sumele constante plasate la noi sunt departe de a fi neglijabile.
Investitii record, in imobiliarele din estul Europei: peste 9,55 miliarde euro, in 2015Europa Centrala si de Est aduce profituri insemnate marilor jucatori imobiliari, astfel ca sumele investite aici cresc simtitor de la an la an – comparativ cu anul 2014, volumul investitiilor a urcat cu 19%, depasind 9,55 miliarde de euro, potrivit celui mai recent raport regional al CBRE. Majoritatea tarilor din aceasta parte a Europei au inregistrat rezultate pozitive, insa Polonia si Cehia s-au remarcat de la distanta, atragand 70% din totalul investitiilor din regiune (4 si respectiv 2,7 miliarde de euro).
„Investitiile in principalele tari ale regiunii – Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia si Romania – au fost in 2015 de 8,4 miliarde de euro, cu o crestere de 14% fata de 2014 si mult peste previziunile initiale. Performantele exceptionale ale Poloniei consacreaza pe deplin cresterea remarcabila si stabilitatea macro-economica a tarii, iar pentru Cehia, cresterea se bazeaza in principal pe doua tranzactii majore incheiate in 2015”, explica reprezentantii CBRE.
Si la noi in tara, activitatea investitionala a fost marcata de o tranzactie majora pe segmentul de retail. Sumele plasate de-a lungul lui 2015 in imobiliare au fost mai mici decat in anul anterior, insa specialistii explica aceasta tendinta prin faptul ca anul 2014 a fost unul iesit din comun, cu performante neobisnuit de mari. Previziunile pentru anul in curs sunt optimiste, indicand o crestere sustinuta a interesului investitional.
Retailul, vedeta investitiilor. Interesul pentru centre comerciale ramane ridicat
Inca din anul 2013, a urcat atractivitatea produselor de retail; insa in 2015, acest segment a performat remarcabil: investitiile in retail au reprezentat 43% din totalul investitiilor in Europa Centrala si de Est. Cresterea anuala pe acest segment este impresionanta, de peste 160%, datorandu-se, in principal, multitudinii de tranzactii majore realizate in Cehia si Polonia. In viitorul apropiat, analistii spun ca sunt asteptate tranzactii majore in Serbia, Croatia, Slovenia si Slovacia, intrucat investitorii cauta sa isi intareasca prezenta sustinuta pe aceste piete.
„Anul trecut am asistat la o activitate intensa in regiune, intrucat investitorii din Europa doresc sa profite de randamentele investitionale relativ mari (yields) si de anvergura stocului disponibil pe piata. In 2016, ne asteptam ca acest trend sa continue, intrucat exista premisele unei cresteri economice puternice in regiune, randamente investitionale relativ mari in comparatie cu Europa de Vest si interes crescut din partea bancilor de a investi in regiune. In plus, un alt factor major care va contribui la interesul crescut al investitorilor este trendul ascendent al vanzarilor de retail raportate in regiune. Ne asteptam, de asemenea, la o diversitate a profilului jucatorilor din piata, intrucat investitorii din Asia isi propun sa isi consolideze prezenta in zona”, conchide Gijs Klomp, Head of CEE Investment Properties.

Source: Imopedia/Media