Norul vulcanic a provocat pierderi de aproximativ 5 milioane EUR companiilor de stat din Romania

Companiile Tarom, Romatsa si aeroporturile Otopeni si Baneasa au inregistrat in perioada 15-19 aprilie pierderi de aproape 5 milioane EUR, din cauza norului de cenusa vulcanica, a declarat secretarul de stat in Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, MTI, Marin Anton.

In perioada amintita, compania aeriana Tarom a inregistrat pierderi de 3 milioane EUR, Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian, Romatsa a inregistrat pierderi de 1 milion EUR, iar cele doua aeroporturi Otopeni si Baneasa au avut pierderi de 800.000  EUR, a declarat Marin Anton.

Secretarul de stat in cadrul MTI declara pe data de 17 aprilie ca restrictiile de zbor impuse din cauza norului de cenusa au adus companiilor romanesti de stat pierderi de pana la 2 milioane EUR/zi, iar cele mai mari pierderi au fost inregistrate de compania aeriana Tarom, de aproximativ 1,1 milioane EUR/zi.

Potrivit unei estimari preliminare facute de Asociatia Internationala a Transportului
Aerian, IATA, pe data de 16 aprilie, companiile aeriene inregistrau pierderi de peste 200 milioane EUR/zi din cauza norului vulcanic.

Totodata, compania aeriana australiana Qantas a anutat pierderi de 1,4 milioane USD/zi, iar Emirate din Dubai a inregistrat pierderi de 10 milioane USD/zi.

ACI Europe, Consiliul European al Aeroporturilor, a anuntat pe data de 18 aprilie ca aeroporturile europene au pierdut aproximativ 136 milioane EUR.

Compania britanica TUI Travel a inregistrat pierderi de 6 milioane GBP/zi, la care se adauga alte pierderi de 14 milioane GBP.

Source: Banii Nostri