Nelu Iordache isi extinde afacerile in Irak

Nelu Iordache, omul de afaceri care detine afaceri de jumatate de miliard de euro in constructii, transport aerian si pomicultura, intentioneaza sa isi dezvolte afacerile in Irak in urmatorii 2-3 ani, sa construiasca propriul aeroport low-cost si sa devina un competitor pentru CFR Calatori.

Iordache a anuntat anul trecut ca vrea sa se extinda in regiunea Kurdistanului, Irak in domeniul constructiilor si transportului aerian, deja fiind infiintate reprezentante locale pentru Romstrade si Blue Air. Companiile nu au semnat inca contracte in Irak, insa au primit mai multe oferte, care urmeaza sa fie analizate in perioada urmatoare.

Dupa ce, in 2009, Blue Air a castigat primul contract de concesiune a unui aeroport din Romania, cel de la Bacau, pe o perioada de 34 de ani, cu investitii anuntate de 45 milioane EUR in urmatoarele 30 de luni, derulate prin intermediul companiei BlueAero, in anul 2011, omul de afaceri va incepe constructia propriului aeroport low-cost privat in sudul Bucurestiului, la Adunatii Copaceni, pe o suprafata de teren de 200 de hectare. Se estimeaza ca lucrarile vor fi finalizate in 2-3 ani.

De asemenea, Iordache a anuntat ca intentioneaza sa intre pe segmentul privat de calatori pe calea ferata, pentru inceput in zona Moldovei, pentru a asigura transportul locuitorilor din orasele apropiate, Galati, Focsani, Buzau, Suceava sau Piatra-Neamt, pana la aeroportul din Bacau. Investitia initiala se va ridica la aproximativ 2 milioane EUR.

Pentru viitoarea extindere a grupului de companii, omul de afaceri ia in calcul atragerea de finantari de la banci, listarea la bursa sau emiterea de obligatiuni. Deocamdata exclude vanzarea unei parti din business.

Iordache a precizat ca listarea pe bursa din Romania va depinde de cum va evolua listarea Fondului Proprietatea si de ce jucatori mari vor mai face IPO in urmatorii ani. Gheorghe Racaru, directorul de strategie si dezvoltare al grupului, a declarat ca se analizeaza si o posibila listare la bursele din Viena sau Londra.

Iordache a declarat ca firmele pe care le-a creat, Romstrade, Blue Air, compania de aerotaxi Direct Aero Service sau ferma pomicola din Adunatii Copaceni, Andany Trading cu brandul La Mosie, au depasit cu mult estimarile de la inceput, fiind favorizate si de evolutia pietelor pe care activeaza, care au trecut printr-o perioada de boom.

Cele mai importante afaceri detinute de Nelu Iordache sunt compania de constructii Romstrade, care a devenit in 2009 cel mai mare constructor de pe piata locala, cu afaceri de 320 milioane EUR, in crestere cu 46% fata de anul precedent si compania aeriana low-cost Blue Air, cu o cifra de afaceri de 140 milioane EUR.

Source: Ziarul Financiar