MDRT preocupat de dezvoltarea turismului balnear

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Eduard Hellvig a declarat ca turismul balnear este o nisa pe care Romania nu trebuie sa o rateze si una dintre prioritatile strategice pentru anul 2013 va consta in investitii in infrastructura specifica, pentru a ajuta dezvoltarea acestui domeniu.

Ministrul a participat la deschiderea Conferintei Internationale Turismul de Sanatate – Provocari si Oportunitati, care s-a desfasurat in perioada 24-25 septembrie la Bucuresti, sub patronajul Organizatiei Mondiale a Turismului, OMT si in prezenta secretarului general al OMT, Taleb Rifai.

Taleb Rifai, secretarul general al OMT, a apreciat ca Romania este calificata din toate punctele de vedere, are un nivel inalt de cunostinte si tehnica in domeniu, beneficiaza de o amplasare strategica, iar in randul reprezentantilor industriei de turism exista un nivel inalt de expertiza. Rifai este convins ca, foarte curand, Romania va deveni o destinatie importanta in turismul de sanatate.

Oficialul OMT a declarat ca in acest an aproape 1 miliard de turisti au calatorit in alte tari, la nivel mondial, si au cheltuit aproximativ 1,3 trilioane EUR. Potrivit estimarilor organizatiei, pana in 2030 vor exista 1,8 miliarde de persoane care vor trece anual granitele tarilor in care locuiesc.

Turismul mondial a crescut in acest an cu 5%, in ciuda problemelor cu care se confrunta toata lumea.

Nicu Radulescu, presedintele Organizatiei Patronatelor din Turismul Balnear, OPTBR, a declarat in cadrul  Conferintei Internationale Turismul de Sanatate – Provocari si Oportunitati ca statiunile balneare atrag anual aproximativ 1 milion de persoane, dintre care aproximativ 100.000 sunt straini. Numarul turistilor straini este mic spre deosebire de perioada de dinainte de 1989, cand peste 300.000 de turisti straini veneau in fiecare an in statiunile balneare din Romania. Printre tarile de provenienta a turistilor straini se numara Israel, Germania si Italia.

El a afirmat ca majoritatea strainilor ajung la Covasna si Herculane, pentru probleme cardiovasculare si de tratament al reumatismului si, mai nou, pe zona de wellness si spa la Baile Felix.

Potrivit oficialului patronatului, cheltuiala medie de persoana pentru un strain care vine la tratament in Romania este de circa 800 EUR/persoana, incluzand cazarea si masa. Din aceste date reiese ca Romania castiga anual de la cei 100.000 de straini aproximativ 80 mil. EUR.

Cristian Barhalescu, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, a declarat ca turismul medical a inregistrat in ultimii ani o crestere anuala de 5%.

Temele abordate in cadrul sesiunilor de lucru de pe parcusul celor doua zile ale conferintei au vizat evolutia pietei turismului de sanatate, principiile legale si etica turismului medical, legislatia Uniunii Europene cu privire la tratamentele medicale transfrontaliere, posibilitatea integrarii turismului medical in viitoarele scheme de asigurari de sanatate, rolul industriei turistice in turismul de sanatate, marketing & branding in turismul de sanatate, rolul internetului ca mijloc de promovare a turismului de sanatate si al wellness-ului, precum si evolutia industriei balneare si de wellness.
Source: Business24