Legea Turismului va fi trimisa spre verificare in cateva saptamani

In toamna anului trecut, Anca Pavel-Nedea, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism, ANT, declara ca pana la 31 martie Legea turismului va fi aprobata. La mai bine de o luna de la acest termen, presedintele ANT a declarat ca Legea turismului este in finalizare. Pentru ca e o lege care se tot naste si nu se mai naste, nu am vrut sa lansez o lege pe circuitul de avizare pentru ca mai apoi, mediul privat sa o blocheze pentru ca nu a fost suficient consultata. Din pacate, calendarul a fost amanat, pana cand toate asociatiile si-au desemnat membri, a precizat Anca Pavel-Nedea.
Asociatiile au desemnat membri si au fost formate 11 subcomisii de lucru pe diferite teme ale Legii turismului.
Reprezentantul ANT a precizat ca legea este finalizata si in cateva saptamani va fi inaintata Ministerului de resort pentru verificare.
Legea vine cu schimbari importante in ceea ce inseamna meseria de ghid in Romania, dar si pe partea de autorizatii. In plus, prin noua Lege se doreste intarirea puterii ANT in ceea ce priveste partea de constructie si dezvoltare a statiunilor. Tot in noua Lege va fi definita si organizatia de management al destinatiei.
De mai bine de 4 ani, Sistemul Integrat de Evdenta a Turistilor, SIET, pentru care s-au platit 500.000 EUR in mandatul Elenei Udrea, exista, dar lipseste cu desavarsire. In plus, a fost contestat si de catre hotelieri.
Pavel-Nedea a precizat ca impreuna cu alte structuri guvernamentale s-a lucrat la intarirea din punct de vedere legislativ a sistemului informatic de numarare a turistilor si ca in curand va fi lansat spre avizare.
Aplicarea si functionarea acestui sistem presupune colectarea de informatii cu privire la turistii inregistrati in structurile de cazare de pe teritoriul intregii tari. 
ANT mai vrea sa implementeze impreuna cu Asociatia Nationala pentru Turism Rural, Ecologic si Cultural, ANTREC, un proiect-pilot pentru clasificarea specifica a pensiunilor. Pentru inceput, acest proiect se desfasoara pentru zona Rucar-Bran.
Participarea proprietarilor de pensiuni la acest program-pilot este voluntara.

Source: Economica