Fondurile Prima Casa, suplimentate cu peste 110 milioane de euro

Guvernul suplimenteaza cu 500 de milioane lei plafonul de garantii pentru Prima Casa, explicand ca adoptarea noii legi a darii in plata a dus la epuizarea rapida a fondurilor aferente acestui an. In primele patru luni ale lui 2016, au fost acordate 13.100 de credite garantate de stat, valoarea acestora fiind dubla fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Fondurile Prima Casa, suplimentate cu peste 110 milioane de euroMinisterul Finantelor Publice propune suplimentarea plafonului de garantii aferent acestui an cu 500 milioane de lei (respectiv circa 111 miloane euro). Potrivit autoritatilor, „masura raspunde solicitarilor potentialilor beneficiari ai programului si tine cont de dinamica semnificativ crescuta a volumelor garantate in cadrul programului si de adoptarea legislatiei privind darea in plata”.
Volumul total de garantare este de circa 15 miliarde lei (peste 3,33 miliarde euro), aferent unor finantari in valoare de 29,8 miliarde lei (peste 6,62 miliarde euro).
Rata de neplata in cadrul Programului este de 0,34% din total credite acordate.
„Initiativa legislativa parlamentara privind darea in plata, aprobata prin Legea nr. 77/2016, dupa reexaminare, a creat o incertitudine mare atat in privinta aplicabilitatii legii asupra creditelor contractate prin Programul Prima Casa, cat si din perspectiva impactului acestei legi asupra pietei imobiliare si pietei creditului ipotecar. Acesti factori au condus la o cerere foarte mare pentru acordarea de garantii in cadrul Programului in primele patru luni ale anului 2016. S-a ajuns la situatia fara precedent in care plafoanele alocate bancilor pentru intreg anul 2016 au fost utilizate extrem de rapid”, remarca reprezentantii Ministerului de Finante.
In primele luni ale lui 2016, au fost acordate 13.100 de credite garantate de stat, in valoare de 1,2 miliarde de lei. Cifrele s-au dublat fata de anii trecuti: in aceeasi perioada a anului 2015, au fost acordate garantii in valoare de 668 milioane de lei, in timp ce valoarea acestora a fost de 536 milioane de lei, in aceeasi perioada a anului 2014. Potrivit autoritatilor, aceste evolutii au condus la necesitatea celei de-a doua redistribuiri a plafoanelor alocate pe institutii financiare in 2016.
„In conditiile unui grad mare de utilizare a plafoanelor alocate, pentru a onora solicitarile de suplimentare a plafoanelor venite din partea institutiilor de credit finantatoare, sumele constituite pentru acoperirea necesitatilor de garantare in urma primei redistribuiri au fost alocate in favoarea unui numar de 4 finantatori, care au consumat efectiv sumele alocate. Ministerul Finantelor Publice va monitoriza indicatorii pietei creditelor ipotecare pentru persoane fizice in perioada imediat urmatoare si va anunta in curand strategia pe termen mediu privind derularea Programului Prima Casa. La elaborarea acestei strategii se vor avea in vedere factori precum cresterea venitului real disponibil al populatiei, urmare a masurilor fiscale si de majorare a salariilor din ultimii ani, precum si evolutia pietei ipotecare in raport cu cea a Programului Prima Casa. Scopul este ca, pe termen mediu, acest Program sa nu produca distorsiuni asupra pietei”, explica autoritatile.
Totodata, Ministerul Finantelor Publice propune includerea unor prevederi legislative aferente Programului Prima Casa, pentru a responsabiliza institutiile finantatoare participante in sensul evitarii situatiilor de asumare a angajamentelor de creditare in lipsa resurselor de garantare disponibile. Acest fapt conduce la incurajarea clientilor sa semneze antecontracte de vanzare-cumparare, fara a avea o certitudine in privinta sursei de finantare si garantare.

Source: Imopedia/Media