Fondul american de investitii Cerberus este celalalt proprietar al complexului hotelier Radisson din Bucuresti

Fondul american de investitii Cerberus este unul dintre cumparatorii complexului hotelier Radisson din Bucuresti. In achizitie este implicat si fondul de investitii Revetas Capital, care detine centrul comercial Vitantis din Capitala.
Fondul american de investitii Cerberus este unul dintre cei mai mari manageri de capital privat din lume, care administreaza impreuna cu afiliatii sai peste 30 mld. USD.
Reprezentantii Cerberus nu au putut fi contactati pana la momentul publicarii acestui articol pentru comentarii pe marginea tranzactiei.
Pe data de 29 noiembrie 2017, grupul israelian Elbit Imaging a anuntat ca a semnat un acord definitiv de vanzare – cumparare cu doua fonduri internationale de investitii pentru un pachet de 98,2% din compania care detine complexul hotelier Radisson din Bucuresti, afacere evaluata la 169,2 mil. EUR. Elbit estima atunci ca va incasa din tranzactie o suma neta de 81 mil. EUR, din care 8 mil. EUR urmeaza sa fie alocati ca si credit pe 3 ani la o dobanda de 5% pe an.
Imprumutul va actiona ca garantie pentru obligatiile obisnuite de inchidere a SPV, prin care cumparatorul poate compensa pierderile adjudecate care ar putea fi suportate de acesta ca urmare a incalcarii garantiilor sau a anumitor indemnizatii acordate de catre vanzator in termeni din acord. In plus, Elbit a acordat o scrisoare de garantie in favoarea cumparatorului, in temeiul careia sa angajat sa indeplineasca angajamentele si obligatiile furnizorului conform acordului. In acest stadiu, nu poate exista nici o certitudine ca conditia precedenta va fi indeplinita in timp util sau ca tranzactia va fi reusita cu succes, precizeaza vanzatorul.
Tranzactia era conditionata de realizarea unor conditii precedente, printre care obtinerea de catre cumparator a unei finantari externe.
Sumele nete obtinute din tranzactie dupa compensarea imprumutului bancar al companiei vandute, a capitalului de rulment si a altor ajustari, precum si a cheltuielilor de tranzactie sunt asteptate sa fie de aproximativ 81 mil. EUR, ceea ce inseamna ca acestia sunt banii pe care estimeaza ca ii va incasa vanzatorul de pe urma tranzactiei.
Complexul Radisson dispune de 763 de camere si este format dintr-un hotel Radisson Blu clasificat la 5 stele cu 487 de camere, un hotel Park Inn clasificat la 4 stele cu 276 de camere si 7.200 mp de galerie comerciala care include cel mai mare cazinou din Bucuresti, un centru de fitness si magazine.
Hotelurile Radisson Blu si Park Inn sunt administrate in baza unui contract de management pe termen lung incheiat pana in 2036 cu Rezidor, parte a Carlson Rezidor Hotel Group.
In 2016, complexul Radisson din Bucuresti a inregistrat venituri totale de 31,6 mil. EUR si un nivel al castigurilor obtinute inaintea platii dobanzilor, taxelor, deprecierii si amortizarii (EBITDA) de 13,9 mil. EUR, conform datelor companiei – mama.
Din valoarea de piata a complexului Radisson Bucuresti, mai mult de jumatate, adica circa 92 mil. EUR inseamna un imprumut bancar luat de la Raiffeisen. De asemenea, vanzatorul Radisson avea de rambursat 12,65 mil. EUR la 22 noiembrie 2017 bancii israeliene Hapoalim si, conform unui acord recent, va plati 1 mil. EUR pana la 27 decembrie 2017, iar restul de pana la 31 ianuarie 2018. Orice incasari din vanzarea Radisson sau din alte surse vor merge pentru rambursarea imprumutului catre Hapoalim, care are o dobanda de 4,65% + LIBOR (dobanda de referinta pe piata interbancara din Londra).
Grupul israelian Elbit Imaging are ca principali actionari York Capital si afiliatii sai, care detin 19,6%, respectiv Davidson – Kampner si afiliatii sai cu circa 14,3%.
Partenerul de achizitie al Cerberus de la Radisson Bucuresti, Revetas Capital, mizeaza pe noul sau fond de investitii, Revetas Capital Fund II, care la prima sa inchidere a strans 63 mil. EUR de la investitori, in conditiile in care vizeaza angajamente din partea investitorilor de 200 mil. EUR si incadrarea intr-un plafon de capital de 300 mil. EUR.

Source: Mirsanu – Jurnalul de Tranzactii