FPTR: Litoralul se confrunta cu cea mai grava criza de forta de munca din ultimii 28 de ani

Litoralul se confrunta cu cea mai grava criza de forta de munca din ultimii 28 de ani, 99% dintre hotelurile si restaurantele de la malul marii avand un deficit de angajati de peste 50% cu putin inainte ca sezonul estival sa inceapa, sustine Mohammad Murad, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, FPTR.

Atat de mare este lipsa de personal pe litoralul romanesc, incat hotelierii nu mai gasesc cameriste nici cu un salariu net de 500 EUR la hotelurile de trei stele, plus taxe, plus mancare, iar un bucatar bun nu accepta un salariu mai mic de 3.000 EUR, a precizat Murad.

Anca Nedea, directorul executiv al Organizatiei Patronale Mamaia-Constanta, a declarat ca in sezonul trecut, nu putine au fost cazurile in care cameristele din hoteluri, pentru a putea fi pastrate, au fost platite cu 3.000 RON net pe luna, la care s-au adaugat mancarea si transportul.

In acest context, Murad estimeaza ca multe dintre afacerile de pe litoral vor fi inchise, iar cele care vor ramane vor avea o calitate scazuta a serviciilor, lucru care va afecta in primul rand turistii, in contextul in care destinatiile interne au fost mai cautate in ultimii ani.

Atat Murad, cat si Nedea apreciaza ca solutia pentru rezolvarea crizei este ca statul sa deschida urgent piata de forta de munca, care in acest moment asigura dreptul de emitere a doar la 10.000 de permise de munca din strainatate.

Oficialul FPTR sustine ca mediul privat nu exclude o greva fiscala daca statul nu gaseste solutii rapide pentru rezolvarea crizei.

Source: Profit