Doar 20% dintre societatile cu activitate specifica de turism vor plati impozitul specific

Impozitul specific va creste veniturile la buget aduse de industria turistica de aproape sapte ori, a declarat Nicolae Istrate, vicepresedintele FPTR. Reprezentantul FPTR a explicat cum se aplica acest impozit si de ce doar 20% dintre societatile cu activitate specifica de turism il vor plati.
„In 2017 veniturile la buget aduse de industria turistica vor creste de aproape sapte ori prin aplicarea impozitului specific. Insa, in cazul a circa 80% dintre societatile cu activitate specifica din turism nu se aplica impozitul specific, ci impozitul pe venit fiindca nu au cifra de afaceri de peste 500.000 EUR”, a declarat Nicolae Istrate.
Nicolae Istrate a precizat ca, in cazul hotelurilor care detin si alte spatii, cum ar fi magazine, frizerii etc, pentru aceste activitati se va plati impozitul pe profit de 16%, iar pentru activitatile care se regasesc in codurile CAEN din Legea 170 se va plati impozit pe profit daca au o cifra de afaceri de peste 500.000 EUR, iar daca au o cifra de afaceri mai mica, vor plati impozit specific. Impozitul se va aplica tuturor societatilor comerciale, care au activitate ce se incadreaza in cele opt coduri CAEN prevazute in Legea 170, nu doar societatilor din turism.
Ca noutate, noua varianta a legii impozitului forfetar, se refera doar la opt activitati specifice din turism, ale caror coduri CAEN se regasesc in primul articol al Legii 170: hoteluri si alte facilitati de cazare similare, facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata, parcuri pentru rulote, campinguri si tabere, alte servicii de cazare, restaurante, activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente, alte servicii de alimentatie, baruri si alte activitati de servire a bauturilor.
Vicepresedintele FPTR explica ca, acest impozit va fi platit de toate societatile comerciale care la data de 1 ianuarie 2017 sunt platitoare de impozit pe profit de 16%, conform titlului II al Codului Fiscal, indiferent daca inregistreaza sau nu profit.
In titlul II sunt incluse societatile comerciale care se incadreaza pentru plata impozitului pe profit, iar in titlul III cele care sunt incadreaza impozitului pe venit.
Istrate a precizat ca in 2017 a crescut plafonul pentru societatile comerciale platitoare de impozit pe venit, de la 100.000 EUR la 500.000 EUR, acestea trebuind sa achite 1% din venitul obtinut. 
In functie de categoria structurii de primire turistica, in legislatie exista criterii obligatorii pentru asigurarea serviciilor turistice.
Noutatea acestei legi este ca se face diferenta intre unitatile de alimentatie publica impuse si cele independente, care nu sunt legate de activitatea vreunui hotel. In cazul unitatilor de alimentatie publica impuse nu se plateste impozit decat pe locurile de cazare. Insa, unul dintre criterii este ca numarul locurilor la unitatea de alimentatie publica impusa sa fie egal cu cel al locurilor de cazare.
In cazul hotelurilor sezoniere, acestea vor platit un impozit specific in functie de perioada de functionare, care rezulta din autorizatia de functionare eliberata de primarie, dar nu mai putin de 153 de zile pe an.
Pentru aplicarea impozitului specific, Ministerul Turismului a modificat normele de clasificare astfel incat in anexele la certificatul de clasificare atat al hotelului, cat si al unitatii de alimentatie publica apar specificate suprafetele comerciale, numarul de locuri si daca unitatile de alimentatie publica sunt impuse sau independente.
Normele de aplicare ale Legii 170 au fost publicate pe site-ul Ministerului Finantelor, fiind puse in dezbatere publica.

Source: Mediafax